Създателят на Bitcoin разкри самоличността си

1
70


Истинският създател на популярната криптовалута Bitcoin не беше известен на обществото в продължение на години. Сега обаче той реши 
да разкрие самоличността си пред три медии – „БиБиСи“, „Икономист“ и „ДжиКю“, съобщава Дневник.

Оказва се, че това е австралийският предприемач Крейг Райт. За него се спекулираше, че може да е създател на Bitcoin от няколко години, особено след като стана обект на разследване за данъчни злоупотреби. Райт категорично отричаше, че има общо със създаването на Bitcoin.

Този път обаче той е представил технически доказателства пред трите медии. Сред тях са криптографските ключове, които са използвани в ранната фаза на разработката на Bitcoin. За тях неоспоримо се знае, че са свързани с Bitcoin, които са били „изкопани“ от Сатоши Накамото – прякорът, който е използван от Райт за разработката на криптовалутата. Това са и блоковете с Bitcoin, които са били използвани за първата транзакция с дигиталната валута през 2009 г.

„Аз бях в основата на разработката, но други хора ми помагаха“, коментира Райт. Той допълва, че ще публикува още информация, която да позволи на всеки криптограф да провери и потвърди, че той е Сатоши Накамото. Твърдението на Райт вече е подкрепено и от Джон Матонис, един от основателите на Bitcoin Foundation, който също е бил на срещата. „Твърдо вярвам, че Крейг Райт отговаря и на трите категории – криптографска, социална и техничекса, за да е Сатоши Накамото“, казва Матонис.

Райт заявява, че е решил да разкрие самоличността си, защото след като за първи път името му е било свързано с Bitcoin и в следствие на проверката, интересът на журналистите към него се е засилил. „Появиха се много измислени истории и не харесвах, че вредят на хората, за които ме е грижа. Не искам никой от тях да пострада заради това. Не правя това защото го искам. Не е моят избор. Бих предпочел да не го правя. Искам да работя и да продължа да се занимавам с това, което се занимавам. Не искам пари, слава или одобрение. Искам да бъда оставен намира“, казва Райт.

Той не коментира подробности за състоянието си. Смята се, че Сатоши Накамото притежава около 1 млн. Bitcoin, което е равно на около 450 млн. долара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари