fbpx
7.4 C
София

Създателят на Lavabit подготвя нова защитена услуга

Най-четени

Създателят на криптираната услуга за електронна поща Lavabit обяви намерението си да пусне нов програмен код, който да позволи осигуряването на по-високо ниво на защита на комуникациите.

Лейдар Левисон, който беше принуден да закрие своя предишен проект, след като съдът постанови решение за предаване на криптографските ключове на услугата на агентите на ФБР, заяви, че работи съвместно с бивши свои конкуренти и други специалисти над създаването на отворена услуга обмен на електронна поща. По думите на разработчика, новата услуга ще бъде открита и насочена към защита на обикновения потребител от действията на специалните служби и хакерски атаки.

В допълнение, представители на Lavabit и групи за защита на гражданските права са подали в Апелативния съд на САЩ иск за преразглеждане решението, произнесено в полза на федералните структури, тъй като последните, както било установено, са използвали предоставените им права за събиране на информация за бившия подизпълнител на АНС Едуард Сноудън.

Както отбелязва агенция Reuters, създателят на Lavabit е заявил, че е толкова обезпокоен от масовото следене, че е решил да не чака докато бъде разгледан апелативният иск.

„Те подкопаха общественото доверие и в резултат ние решихме, че е дошло времето да бъде разработено ново техническо решение. Ако променя кода, в бъдеще ще може да се появят стотици нови Lavabit“, отбелязва Левисон.

Според експерти, решението на създателя на Lavabit е „най-яростната съпротива срещу действията на властите“ до момента.

Предвид факта, че новите порции предоставена от Едуард Сноудън информация съобщават за следене от страна на специалните служби на трафика на популярните услуги за електронна поща, компаниите, предоставящи такива, вече предприемат опити да защитят своите потребители чрез въвеждане на по-надеждни механизми за кодиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини