Създателят на Ogg Vorbis преминава в редиците на Mozilla

0
30


Янко Рьотгерс от GigaOM съобщава, че основателят на Xiph.org Монти Монтгомъри напуска следващата седмица Red Hat, за да стане част от Mozilla.

По-рано през седмицата той сподели в Google+, че решението му не е продиктувано от нежелание вече да е част от Red Hat, а от възможността да работи с Mozilla. Понастоящем Монтгомъри работи по Daala, видео кодек от последно поколение, който се очаква да показва по-добри резултати от HEVC (H.265), като за него няма да се изисква наличието на комерсиално лицензно споразумение. Това, което е привлякло Монтгомъри към създателите на браузъра Firefox е факта, че компанията работи отдавна по проекта. Mozilla е и основен разработчик на Daala.  

Това, с което е известен Монтгомъри за широката публика е Ogg Vorbis. Неговата компания Xiph.org представи свободния кодек през 2000г., а осем години по-късно се появи и Ogg Theora.

Очаква се, че с все по-честото използване на 4K видео от страна на доставчиците на съдържание H.256 и сродните му стандарти да започнат да играят все по-голяма роля. Google например работят по видео кодека VP9, който ще се конкурира с H.256, като наскоро бе осигурена поддръжка на VP9 в Chrome.

Монтгомъри споделя пред изданието, че очаква Daala да бъде интегриран в различни продукти още през 2015г.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари