fbpx
-1.1 C
София

Създателят на OpenBSD нарече Red Hat и Сanonical „предатели“

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Тео де Раат (Theo de Raadt), основателят на проекта OpenBSD и популярна фигура в open-source общността, атакува комерсиалните Линукс-разработчици Red Hat и Canonical в интервю за ITWire относно плановете им за интегриране на майкрософтската „система за сигурен старт“ (secure boot system).

„За мен е напълно ясно, че Red Hat и Canonical правят грешна стъпка, те предават каузата. Правят го главно за пари и власт. Те искат да бъдат „новите Майкрософт“, започна емоционално изявлението си де Раат.

Системата за сигурен старт (secure boot system), осъществявана посредством „универсалният разширен фърмуерен интерфейс“ (Universal Extensible Firmware Interface, UEFI) е повод за разгорещени спорове в общноста предана на софтуера с отворен код, още с обявяването за въвеждане на тази система.

Критиците и я описват, като опит да се смаже конкуренцията на алтернативните операционни системи, който принуждава компютърните производители да се съобразяват с налаганите стандарти за сигурен старт от Майкрософт, което в случая с ARM-базираните системи, изключва наличието на опция за изключване на UEFI (очаква се, че потребителите на х86-базираните системи да могат да изключват „сигурният старт“).

Това постави разработчиците на Линукс-системи в изключително затруднено положение, и някои от тях, като Red Hat и Canonical, се принудиха да съгласуват дейността си с плановете на Майкрософт, поръчвайки нужните ключове от редмъндският гигант с надеждата да избегнат потенциални функционални загуби.

Хора, като де Раат, обаче, виждат тези действия като капитулация пред прищевките и „своеволията“ на Майкрософт.

„Усещам, че се задава истинско бедствие, и се надявам, че някой ще има моралната сила да направи нещо по въпроса“, заявява още де Раат.

Ричард Столман (основател на движението за свободен софтуер в началото на 80-те, създател на проекта GNU, основател и президент на Фондация „Отворен софтуер“, Free Software Foundation) също определи UEFI, като „бедствие“ в интервю за Bytes Media, като определи подобна практика: „обида за потребителя“ и каза, че тя трябва да бъде обявена за незаконна.

Другo от известните имена в общността, който се изказа по въпроса бе Линус Торвалдс. През юни, в интервю за ZDNet , той каза, че закупуването на ключ за 99 долара за една диструбиция не е чак толкова „голям проблем“, според него.

„Да, да. небето пада и аз трябва да почна да се щурам насам-натам, като пиле без глава в опити да „подписвам“ ключове“, заяви в неповторимият си стил Торвалдс (сигурно помните обръщението, което той използва наскоро към Nvidia.) и продължи: „Но докато имате възможността да деактивирате проверката на ключовете, за да могат разработчиците на ядрото да си свършат работата, „подписаните“ файлове могат да са (малка) част от една наистина добра система за сигурност. Спокойно се виждам да инсталирам ключ на собствената ми машина, стига да го поддържа.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини