Макар и измислен в края на 80-те години на миналия век, терминът „метавселена“ не беше споменаван допреди две години, а днес за него говори кой ли не. И макар примери за метавселени през годините да имаме не един и два, като например Second Life или Световната мрежа, в която днес стотици милиони буквално живеят, работейки, забавлявайки се сами или с приятели, срещайки се с други хора, консумиращи видео и музика и какво ли не, то конкретното споменаване на „метавселена“ буди учудване. Първите, които осъществиха пример за метавселена се явиха Epic Games с проведени няколко концерта в средата на тяхната популярна видеоигра Fortnite. Microsoft заговориха за метавселени, Facebook даже промени името си на Meta, което ясно предполага сериозните амбиции на компаниите тук. Даже човек външен за технологичния свят като руския президент Владимир Путин заговори за метавселената. В случая на Meta, които имат свой шлем за виртуална реалност, идеята за метавселената придобива доста конкретен (и доста плашещ) смисъл. Но каква е реалната полза и мотив за акцентирането над термина? Мотивът, всъщност, зад всяко едно начинание на дадена компания е ясен: пари, печалби. А полезността и смисъла? Мнозина са тези, които не намират такива. Като например създателят на PlayStation.

„Да се намираш в реалния свят е много важно, а целта на метавселената е да си полуреален във виртуалния свят. Не виждам смисъл в това да правиш такова нещо“, споделя в наскоро публикувано в Bloomberg интервю създателят на PlayStation Кен Кутараги. „Предпочиташ да си лъскав аватар вместо истинския ти? Ами това не е нещо по-различно от анонимните форуми. Носимите устройства ви изолират от външния свят и това е нещо, с което не мога да се съглася. Тези устройства са просто досада“.

Кутараги създава видеоигровото звено в Sony през вече далечната 1993, а днес той изпълнява ролята на главен изпълнителен директор на Ascent Robotics. Наскоро неговата компания получи инвестиция от един милиард йени (близо девет милиона долара) от Sony и SBI Holdings. Мисията на Ascent, която се явява и мисия на 71-годишния Кутараги е да смеси киберпространството с реалния свят, но по един неангажиращ начин, без помощта на джаджи, близък до холограмите от „Междузвездни войни“.

Технологията, която разработва компанията му са роботизирани системи, които ще могат да трансформират обекти от реалния свят в информация, която да могат да прочетат днешните компютри. Идеята е създаването на по-умни и гъвкави роботи, които ще могат да извършват различни по вид задачи и да произвеждат повече от един продукт.

„Роботите днес не разполагат със софтуер и сензори, които да могат да се съревновават с човек по отношение на реалния свят и да реагират на неща, които виждат за пръв път. Нашата краткосрочна цел е да предложим именно това защото всъщност вие искате роботите да могат да създават различни неща, не просто безбройни копия от едно и също нещо“, споделя Кутараги.

Освен това обаче, той иска да използва визуалната информация, събирана от роботите и сензорите на Ascent за възпроизвеждане на дигитални изображения в реалния свят. Приложенията, освен в електронната реклама, може да са за пресъздаване на отдалечени места в реалния свят, което да помогне на хората да се социализират по дистанционен път без нуждата да използват неудобните устройства. И макар компанията все още да е потайна относно своите истински разработки, Кутараги иска нещата да се случат скоро, а не някъде далеч в бъдещето.

„Не възнамерявам да прекарам 10-20 години в реализиране на мечтите си. Аз съм на 71 и времето е кратко“, завършва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари