Съоснователят на ARM счита, че политиката по отношение на Huawei е разрушителна за технологичния сектор

4
2469

В края на месец май стана известно, че британският производител на чипове ARM е взел решение да прекрати всички действащи договори с Huawei. Китайският технологичен гигант използва технологиите на ARM за разработката на процесори за своите смартфони. Причината за прекратяване на отношенията е, че президентът Тръмп със своя указ даде възможност Huawei да бъде включен в черен списък и да му бъде наложена забрана за използването на американски хардуер, софтуер и технологии.

Основателят на ARM Хърман Хаузър (Hermann Hauser) не е доволен от действията на своята компания и счита, че наложената забрана на Huawei ще доведе до негативни последици в цялата технологична сфера. Да си припомним, че освен ARM отношения с Huawei прекратиха и Google, Facebook, Microsoft, както и организациите, разработващи стандартите за безжичните и мобилни връзки.

Според Хаузър, останалите клиенти на ARM, след като видят какво се случва, ще започнат да търсят алтернатива на технологиите, свързани по някакъв начин със САЩ. Това става необходимост, за да могат чуждестранните компании да се предпазят от възможното негативно влияние на Америка.

„Всичко това е разрушително за Huawei, но в краткосрочна перспектива. В по-дългосрочна перспектива ще възникнат сериозни проблеми в технологичната сфера на САЩ, както и при ARM и Google“ – заяви Хаузър. „Компаниите от различните държави ще започнат да се замислят как да намалят заплахата за себе си, която би могла да дойде от президента на САЩ. Вече се обсъжда създаването на собствено европейско портфолио с интелектуална собственост и отказ от използването на интелектуалната собственост на САЩ“.

Според Хаузър, голяма част от интелектуалната собственост на ARM е създадена в Европа, а част от нея е разработена в САЩ, което е грешка. Ето защо, много от продуктите на ARM включват по нещичко от американските технологии. В резултат от това ARM трябва да спазва указанията на американския президент. Според Хаузър, сегашната позиция на ARM е съвсем неподходяща за една неамериканска компания.

Да напомним, че компанията ARM бе купена през 2016 година от японския финансов гигант SoftBank за 24 милиарда паунда. Новият собственик почти нищо не промени в структурата и бизнес процесите на компанията, и остави производствените мощности във Великобритания.

Съоснователят на ARM подчерта, че ако САЩ е в състояние да спре работата на този китайски технологичен гигант, то тя може да направи същото с която и да било компания в целия свят. Това е и причината чуждестранните компании, независимо колко са големи, да започнат да се замислят и да считат САЩ за заплаха. Хаузър твърди, че многократно е чувал от участниците в пазара, че не си струва използването на американски технологии.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

….не си струва използването на американски технологии.
А добро утро ! Ама защо го казвате чак сега ??

Пенчо
Пенчо

Казвам ти, спри да ползваш интернет. Дай пример!

no more
no more

Интернет да не е американска технология?!!Интернет е дело на англииски учен и води налалото си от старият континент!

Виво
Виво

ARM не е производител на чипове… а RISC-V (OpenSource) набира скорост