В своята нова книга Крис Хюз написа, че Безусловният базов доход трябва да бъде въведен още сега, когато пропастта между богатите и бедните се увеличава с всяка изминала година.

Предложението на Хюз не е точно ББД. Той предлага на хората с годишен доход под $50 000 да бъдат плащани по $500 ежемесечно, които ще станат предпазна „въздушна възглавница“, без да ги кара да спрат да работят.

Когато Facebook излезе на IPO през 2012 година и спечели $104 милиарда, съоснователят на компанията Крис Хюз получи $500 милиона. При това Хюз не е написал дори и един ред сорс код за сайта – той се оказал единственият от цялата компания гикове, който е можел да осигури ефективно общуване с външния свят. Той напусна Facebook през 2017 година, а сега издаде книгата „Новите възможности: преосмисляне на неравенството и Как печелим“ (Fair Shot: Rethinking Inequality and How We Earn), в която поддържа ББД и твърди, че трябва да бъде въведен възможно най-скоро.

Според Хюз, доходът на днешните милиардери (включително и неговият) са абсолютно неадекватни на усилията, които се полагат за бизнеса. Той сравнява печалбата си от Facebook като печалба от тотото.

Хюз е пресметнал, че тези $500 ще изведат от чертата на бедността 90 милиона американци. Според него, именно $500 е месечната сума, която няма да остави хората на улицата при съкращения от роботизация на производството.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари