Пол Алън, предприемач и човек с визия за бъдещето, натрупал състоянието си като съосновател на софтуерния гигант Microsoft, почина на 65 години.

Бизнесменът отвори значителна страница в историята на технологиите през 1975 г., когато заедно със своя приятел от училище Бил Гейтс постави началото на една от най-големите и успешни компании. През 1980 г. Алън е в основата на сделката за придобиването на Quick and Dirty Operating System, с което помага на компанията да си осигури снабдяването с DOS за първото РС на IBM.

Смъртта му е причинена от усложнения на тежко заболяване, от което Алън е страдал – неходжкинов лимфом. Болестта се е завърнала, след като той бе лекуван от нея през 2009 г. Прогнозите този път също бяха оптимистични, но състоянието му рязко се е влошило.

Бизнесменът бе на 44-то място в списъка на милиардерите на Форбс със състояние от 20.5 милиарда долара.

Алън е основател на Музея за научна фантастика и Залата на славата, дарил е 250 млн. долара за музея на кумира си от детските години Джими Хендрикс. Собственик е на спортни отбори като Портланд от НБА и Сиатъл Сийхоукс от НФЛ.

В последните години той финансира и проекта Stratolaunch: най-големият самолет по размах на крилата, създаден някога. Този приличащ на катамаран самолет ще бъде като летящ локомотив, чиято цел е да изведе ракетен кораб с тегло 250 000 тона на максимална височина и след това да го пусне.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
TNTAxOxШишоС Голям Потенциал Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
С Голям Потенциал
С Голям Потенциал

250 000 тона :O

Шишо
Шишо

Бог да прости един от пионерите-милиардери на днешната технологична цивилизация.

иво бе. плесни нещо за това колко гаден и мръсен американец капиталист е (бил) Пол Алън. и в създаването на каква гадна ОС е участвал…
че то туй дето си драснал хич не ти е по стила бе батка. да не е замествал някой в писането на тази публикация?

AxOx
AxOx

Заминал си е, а милиардите си стоят в банката…
Трупат срамно количество пари и не го използват.
Наскоро от Амазон бяха в стачка защото им плащаха минимални заплати, а планини от пари стоят в банките… за чии им е на оня свят.

TNT
TNT

поредното доказателство че и милиардер да си пак можеш да се споминеш, независимо колко добре те лекуват.
тъй че изкарвайте пари и си ги харчете докато все още можете.