Съоснователят на Opera загуби контрол над компанията

0
33

Йон фон Течнер (норв. Jon Stephenson von Tetzchner), съосновател на компания Opera, която разработва едноименния браузър, е продал част от акциите си, като е получил за тях около 24-27 млн. евро. Сега той притежава дял от едва 5,18% от ценните книжа, а за да се блокират решенията на Съвета на директорите относно, например, продажбата на компанията, е необходимо да се преодолее прага от 10%.

Информацията за това разпространи норвежкото издание Dagens Næringsliv, като отново повдигна въпроса, че в близко бъдеще Opera може да бъде продадена (през май 2012 г. за един от потенциалните купувачи определяха Facebook).

Представител на Opera потвърди продажбата на ценни книжа от страна на фон Течнер, но отказа да коментира възможността за продажба на самата компания. Припомняме, че Йон фон Течнер подаде оставка като изпълнителен директор на Opera през 2010 г. заради разногласия с борда на директорите относно по-нататъшното развитие на компанията.

Делът на браузъра Opera за персонални компютри постепенно намалява: по данни на StatCounter, през януари 2013 г. той е бил 1,19% от общия пазар спрямо 1,95% година по-рано. Подобна тенденция се наблюдава и на пазара за мобилните браузъри (15,35% през януари 2013 г. спрямо 23,34% година по-рано).

Отчитайки тези данни, продажбата на Opera не изглежда толкова като фантастична идея.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари