Съоснователят на WhatsApp призова всички да се махнат от Facebook

9
2690

Брайън Ектън, един от двамата основатели на WhatsApp, в речта си пред студентите на Станфорд, разкритикува Facebook. Според предприемача, социалната мрежа най-нагло продава всички потребителски данни, а това е неприемливо. Ектън посъветва студентите незабавно да изтрият акаунтите си от Facebook.

„Самите ние им даваме власт. Това е лошо. Ние дори плащаме за техните продукти и се регистрираме в техните сайтове. Послушайте ме, изтрийте си акаунтите от Facebook“ – заяви Ектън.

Брайън Ектън и Ян Кум стартираха WhatsApp през 2009-та година, а през 2014-та година Facebook купи този месинджър за немислимата сума от $22 милиарда и остави двамата съоснователи да продължат да работят върху проекта. Брайън Ектън напусна Facebook през месец ноември 2017-та година, а Ян Кум се махна през месец май 2018-та. С тези действия те изгубиха акции на социалната мрежа с обща сума почти един милиард американски долара.

Ектън и Кум имаха сериозни разногласия с мениджмънта на Facebook и лично с ръководителя на компанията Марк Зукърбърг. Те бяха против предложения модел за монетизация на WhatsApp, който предвиждаше премахването на пълното криптиране на съобщенията и показване на таргетирана реклама.

Ектън каза още пред студентите на Станфорд, че не е бил във възторг от решението за продажбата на WhatsApp и че решението не е негово. Върху WhatsApp е работил екип от 50 души, повечето от които са били съгласни и са получили своя дял от сделката.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Добрютро! Фесбук е основан на измама с продажба на лични данни. Колкото и да съдят Фесбук с GDPR, той ще търси нови начини да ги продава. Само най-тъпите хора още не са загрели тази истина и още киснат във Фесбука, а те са плашещо много. WhatsApp също е измама.

Ozzy
Ozzy

Ще се включим вконтакта. Той е под прякото наблюдение на руското правителство. А още по-добре в нещо китайско.

Morgan
Morgan

А защо трябва да си включен някъде?

boot
boot

Защото няма нищо работещо p2p (мултиплатформено с видеочат). Трябва да се „наденеш“ на едана или повече системи. Хубаво е да разъдиш, когато го правиш.
Колкото до „новината“, бе такава в BBC преди седмица, та дали не е и от повече.

cl500amg
cl500amg

съгласен съм със другаря Ектън, във фейсбооклук останаха основно пенсионери и семейства да си пишат за глупости и да спорят за политика – младите хора масово бягат от там.

favr
favr

ако фейсбук е пенсионерски клуб и младите бягат от там, значи ли че след някоя друга година, когато младите остареят, ще се върнат обратно …?

123
123

Бягат от Facebook и отиват в Instagram, който е собственост на Facebook.

Шебек
Шебек

Ама щото само фейсбук продава данни… айде моля ви се.
А тоя не че говори грешно ама да си продадеш продукта на „врага“ а после да плюеш не е много схема…

Палуестиниец
Палуестиниец

Е тази новина всяка година ли ще я има ?

То хубаво, но га яде кИфтетата не рева ?
Когато го правиха милионер не рева, а сега вече като има парички започна да мисли за потребителите…