Съоснователят на WhatsApp смята, че всеки трябва да изтрие своя Facebook

3
1440

Бившият член на борда на Facebook застава зад решението си да напусне социалната мрежа.

Въпреки че изминаха почти две години от новината за скандала с Cambridge Analytica, съоснователят на WhatsApp Браян Актън все още смята, че потребителите трябва да напуснат социалната мрежа и да изтрият своя Facebook.

По време на срещата на 25-годишнината на Wired, Актън каза на тълпата, че всеки трябва да вземе своето собствено решение за напускане на социалната мрежа, въпреки че той застава зад решението си да я напусне, казвайки:

„Ако искате да сте във Facebook и да получавате много реклами, които да са таргетирани изцяло според вашите нужди и използване на интернет, продължавайте да използвате Facebook.“

Битката на Актън срещу Facebook започна през март 2018 г., когато той отиде в Twitter, за да каже на другите „Време „, последван от хаштага #deletefacebook. Когато написа това в публикация в Twitter, Актън вече беше напуснал Facebook преди повече от година, след като през 2017 се оттегли заради несъгласие относно осигуряването на пари от WhatsApp.

Facebook и криптирането

На въпроса защо Актън реши да направи негативните си чувства към гиганта в социалните мрежи толкова публични, зададен от журналиста Стивън Леви, той обясни, че когато напуснеш Facebook, „просто изчезваш“, казвайки:

„По онова време имаше натиск срещу Facebook и тогава реших, че може би е време. Но в този момент разбрах един фатален недостатък във Facebook – там няма надгробни паметници. Когато изчезнеш, изчезваш окончателно. Затова оставих надгробната си плоча в Twitter.“

След работата си в WhatsApp, Актън продължи да се занимава с фондацията Signal и нейното криптирано приложение за съобщения. Сега Signal се използва от журналисти и защитници на правата на човека по целия свят. Той обаче се съмнява в ангажимента на Марк Зукърбърг да внесе криптиране в приложенията на Facebook.

В момента гигантът в социалните мрежи е изправен пред натиск от политици, които стават все по-загрижени относно последиците за националната сигурност на Facebook и криптирането на услугите им. Всъщност генералният прокурор Уилям Бар изпрати на Марк Зукърбърг писмо наскоро, в което го призовава да спре плановете на компанията за криптиране.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Facebook не се ползва само като соц.мрежа, но и много малки бизнеси държат своята фирмена уеб страница там…. нямат друга.
Таа този бивш съосновател да се замисли какво говори… все едно да затриеш бизнес страниците на милионни американци и канадци, защото те друго нямат.
Европа и Азия не разчитат само на Facebook , но в Америка е друго и Facebook никога няма да изчезне.

Иваанн
Иваанн

Дрън, дрън та пляс. Има даже и безплатни хостинги, на които може да си направиш малък сайт със същите глупости, които ти предлагат Фейсбук.

kick
kick

Дрън, дрън та пляс. ФБ има изградена мрежа да „наркоманизира“ и вкарва в зависимост потребителите. Може да се каже, че е един „вътрешен“ интернет в Глобалната мрежа. Кой ще си направи отделен сайт, да го оптимизира и т.н.? Е, ръчни в търсачките „кандидатите избори фейсбук нова тв“. Това е само от мизерна и бедна България за по-малко от година. Отделен сайт, може ако си претенциозен откъм услуги и т.н. Ако искаш аудитория – без ФБ шансът е минимален. ФБ си таргетира потребителите. Ако ФБ ти покрива критеррите, няма причина да не си направиш там страница. Дори има доста причини да… Виж още »