Прехвърлянето на проекта Everipedia (енциклопедия на всичко) към блокчейн ще даде възможност на всички потребители от целия свят да получат достъп до най-големия източник на информация, дори и ако правителствата на техните държави забранят този ресурс.

Съоснователят на Wikipedia Лари Сангър обяви, че възнамерява да прехвърли Everipedia към блокчейн. По този начин енциклопедията ще стане достъпна за всички хора от целия свят, понеже платформата на блокчейн не може да се цензурира и не може да бъде забранена в която и да е държава (както е например сега в Турция). „Ние искаме да създадем нещо по-голямо от Wikipedia. За тази цел Everipedia ще бъде децентрализирана, а ние ще пуснем токени с име IQ“ – каза генералният директор на Everipedia Теодор Форселиус.

IQ ще станат вътрешната валута на електронната енциклопедия, която потребителите и авторите ще получават за написването и обновяването на материалите. Това ще бъде начин за поощряване на участниците и тяхното мотивиране за работа с платформата.

Токен системата ще осигури постоянното финансиране на енциклопедията от милиони хора от целия свят и ще изведе Everipedia на принципно ново, по-високо ниво.

Everipedia е най-голямата онлайн енциклопедия в англоезичния свят, частично благодарение че използва ресурсите на Wikipedia, която от своя страна е основана на Британската енциклопедия.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
какалас Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
какалас
какалас

„Wikipedia, която от своя страна е основана на Британската енциклопедия.“

Коя Британска енциклопедия? Британика, която няма нищо, ама нищо общо ли?