Съставен е първият пълен атлас на човешкия мозък с точност 1 микрон на пиксел

0
352

Вложените от съоснователя на Microsoft Пол Алън половин милиард долара в научния проект за изследване на човешкия мозък, дадоха резултат. Учените от института за неврологични науки (Allen Institute for Brain Science) създадоха най-пълния и детайлен към днешен ден цифров атлас на човешкия мозък. Той е съставен чрез неврална визуализация, хистологично изследване и химическа архитектура на мозъка на 34-годишна жена.

 

„Това е най-пълният структуриран атлас на човешкия мозък към днешен ден и се надяваме, че той ще стане еталонен справочник на човешкия мозък в различните научни дисциплини“ – каза Ед Лейн (Ed Lein), кандидат на науките и специалист от института. В бъдеше атласът ще бъде полезен като базов справочник на човешкия мозък. Това е нещо като единен фреймуърк за многобройни изследвания, който обединява различни типове данни за човешкия мозък.

 

В атласа са включени и подробно описани 862 структури на мозъка, включително и 117 неврални пътеки в бялото вещество, както и няколко нови групи. В неокортекса са разграничени различните области. Точността е на ниво клетки или на един микрон съответства 1 пиксел.

 

Атласът е толкова подробен, че дава възможност за определяне съответните структури в мозъка на другите хора само по ЯМР.

 

Навярно в крайна сметка ще се създаде толкова подробен атлас на човешкия мозък, който ще даде възможност да се разбере, какво е съзнанието.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари