Състоя се третият пореден халвинг на биткойна

30
3126

На 11 май вечерта в 22:21 часа наше време се състоя поредното важно събитие в сферата на криптовалутите: така нареченият халвинг на биткойна, който се очакваше от много хора. Интересно е, че няколко таймера с обратно броене показваха, че събитието трябва да стане на 12 май, но заради по-високата скорост на мрежата, халвингът бе осъществен един ден по-рано. По време на събитието хешрейтът на BTC бе около 120 ексашеша в секунда (EH/s).

Основната задача на този механизъм, заложен в протокола на работа на блокчейн мрежата преди около 10 години от загадъчния Сатоши Накамото е да се контролира емтитирането на биткойни и сдържането на неговата инфлация.

Да напомним, че всеки нов получен блок изгражда верига заедно с предишните блокове, откъдето идва и наименованието блокчейн (Blockchain). Всеки от тези блокове включва информацията за всички транзакции обработени на всеки 10-минутен интервал от време, включително и хеша на транзакциите, сумите и адресите на критовалутните портфейли от които и към които отиват биткойните. Халвингът (halving) или разполовяването е събитие, при което се намалява възнаграждението на хората, които извършват добив на биткойни за получения от тях нов блок от блокчейн веригата. Самото име подсказва, че възнаграждението се намалява двойно. В биткойн мрежата по софтуерен път е заложено халвингът да се осъществява на всеки 210 000 блока, което означава и на приблизително всеки 4 години. Да си припомним, че емитирането на основната криптовалута е ограничено точно до 21 милиона BTC. Предполага се, че последната цифрова биткойн монета ще бъде получена през 2040 година.

Това е третият поред халвинг. При появата на биткойна, хората занимаващи се с добив на биткойни получаваха по 50 BTC за всеки получен и записан блок. След първия халвинг на 28 ноември 2012 година възнаграждението падна до 25 BTC, след втория на 9 юли 2016 година – до 12,5 BTC и сега – до 6,25 BTC.

Първите два халвинга бяха съпроводени от повишена волатилност на основната криптовалута. През месец ноември 2012 година, когато бе първият халвинг, курсът на биткойна бе $11, а към есента на 2013 година един биткойн токен вече струваше $1100, но после слезе до $200.

След халвинга през 2017 година курсът на първата криптовалута рязко скочи нагоре и достигна рекордните $20 000 в средата на месец декември, след което точно както стана и през 2013 година, се срина. Сега предстои третия халвинг и аналитиците нямат единно мнение какво ще се случи. Някои дават фантастични прогнози за небивал ръст, а има анализатори, които считат, че никакви съществени промени няма да има. На подобни прогнози не може да се разчита и остава само да следим курса на биткойна. Към днешен ден 1 BTC се търгува за $8700.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари