fbpx
18.2 C
София

Съюзът на служителите на Alphabet е възмутен след новината за Alpha Global

Най-четени

Съюзът на служителите на Alphabet, известен като AWU е възмутен след обявяването на международен алианс на служителите на компанията в понеделник миналата седмица, а някои от тях обмислят да окажат натиск, с цел предотвратяване на кооперирането. Алиансът Alpha Global, беше обявен като инициатива, ръководена от служители, но членовете на синдикатите в САЩ казват, че не са знаели за това, което медиите разпространиха в началото на седмицата.

Новината за Alpha Global изглежда се е оказала неприятна изненада за членовете на профсъюза, които очакват Съюзът на служителите на Alphabet да работи демократично и независимо. Сега множество източници казват пред различни технологични портали, че някои от организаторите на AWU обмислят да накарат групата да се оттегли от Communications Workers of America (CWA), национален профсъюзът в САЩ, който представлява служителите в сферата на телекомуникациите и медиите. AWU също така създаде комитет, който разследва ролята на CWA в случая.

В изявление членът на изпълнителният съвет на AWU Ауни Ахсан каза: „Искаме да уважим изразените опасения, но основният ни фокус като профсъюз не е да предизвикваме разделение или поляризиране на нагласите на служителите.“

Напрежението между организациите очертава трудностите, пред които е изправен AWU. Бивайки категоризиран като „малцинствен съюз“ той не е признат от Националния съвет по трудови отношения (NLRB) на САЩ и не може да изисква от Alphabet или нейните дъщерни дружества като Google да преговарят от името на своите членове. Силата на AWU отчасти идва от обединяването на служителите на Alphabet и честите опити за организиране на кампании с обществен натиск, които да окажат влияние при критични ситуации.

Откакто профсъюзът е обявен за публичен от 4 януари 2021 г., неговият набор е нараснал от 230 членове до повече от 800. Но някои от членовете му изразяват опасения, че CWA са подтикнали съюза да стане публична организация преждевременно. Те също така казват, че CWA има история с вземането на прибързани решения, без предварително да се консултира със самите служители на Google. Амр Габел, инженер на Google, който е помогнал за организирането на съюза през 2018 г., обяви пред The New York Times, че профсъюзът е по-загрижен да претендира за власт и влияние, отколкото да изслушва нуждите и въпросите на неговите членове.

Бързото разширяване на съюза на Alphabet подчерта също и необходимостта от ясни правила и процеси, включително и регулации за това кога и при какви процедури се правят публични изявления, както и кои негови членове контролират важните решения. Едно от най-горещите решения на AWU от началото на годината беше, когато призова YouTube да забрани окончателно профила на Доналд Тръмп и изрази загриженост относно лечението Маргарет Мичъл, коръководител на екипа на Google за етика на ИИ. Съюзът също взе решение и да изрази своите притеснения, когато Google освободи от работа експерта по етика на ИИ Тимнит Гебру. Във всички тези изявления и решения на съюза обаче, е имало съществена подкрепа и единодушие от самите служители. Това обаче не може да се каже и за обявяването на глобален съюз.

Uni Global Union, базираната в Швейцария федерация на профсъюзите, организира коалицията и работи с поне един представител на CWA по стратегията за въвеждане и учредяване на глобален съюз. Идеята е била да бъдат събрани синдикати, представляващи служители на Google по целия свят, както и да позволи на членовете да споделят информация по-лесно.

Uni изпрати прес съобщение, в което се посочва, че „служителите от Alphabet обявяват нов глобален профсъюз за изграждане на по-етична и отговорна корпоративна структура.“ Прессъобщението включва цитат и от Коул, който говори за важността на глобалната солидарност, а представителят на CWA Уес Макинани обяви пред The Verge, че решението на алианса за учредяване на Alpha Global, е било ръководено от служители.

След излизането на статията в The Verge обаче, множество членове на AWU са обявили, че според тях тя съдържа неверни твърдения. Служител на Google в Европа също заяви, че не е знаел за решението, като отбеляза, че обикновено не разбира новините за решенията на синдикатите, преди те да станат публично достояние.

На въпроса защо толкова много членове на AWU са останали в неведение за решението, а говорител на CWA каза, че в действителност разполагат с обратна връзка за обърквания при комуникацията с членовете.

Всички тези събития и разкрития може да се превърнат в заплаха за дестабилизиране на AWU, който все още е зараждащ се съюз и е едва в първия месец от обществения си живот. Но всичко това може да се окаже и знак, че организацията работи по предназначение, противно на тривиалната логика. Служителите сега се обединяват, реагират и дават гласност на проблемите, с други думи – да настояват за промяна, дори ако това означава скъсване с мощен съюзник.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини