С колко забогатяха десет от най-богатите милиардери по време на пандемията?

3
4769

Десет от най-богатите хора в света са увеличили богатството си с над $400 милиарда от старта на коронавирус пандемията насам. Техните бизнеси бяха повлияни положително от затварянията и финансовата криза.

Според Форбс, въпросните 10 души са натрупали още $450 милиарда за последните 9 месеца

Сумата е по-голяма от тази, която правителството на Великобритания е похарчило за борба с пандемията и икономическите щети за своите 66 милиона граждани, предават от Guardian.

Групата Americans for Tax Fairness (Американци за честност при данъците) в свой доклад посочва, че 651-те милиардери в САЩ са забогатели общо с над $1.1 трилиона за същия период. Посочва се, че те могат да дадат по $3000 помощ на всеки мъж, жена и дете в САЩ и все още ще бъдат по-богати от колкото са били преди девет месеца.

Джеф Безос е един от най-големите печеливши. Неговото богатство се трансформира до $185 милиарда, от $70 милиарда през март. Чрез Amazon той предложи онлайн търговия на милиони по време на локдауните. Той все още притежава 11% от акциите на Amazon, в портфолиото му влизат още космическата компания Blue Origin и на вестника Washington Post. По време на пандемията богатството му е нараснало с 66%. Макар и много от малките и средните бизнеси да страдат, акциите на търговския гигант са увеличили цената си с 90% от март.

Други членове на елита, които също са значително облагодетелствани от ситуацията, са Илон Мъск, Бернард Арно, Марк Зукърбърг и Лари Пейдж

Илон Мъск е още по-голям отличник. През март разполага с $25 милиарда, които вече са скочили до $153 милиарда. Това се дължи на вярването, че настоящата ситуация ще доведе до голямо ускоряване на прехода към електрически автомобили. Той притежава 20% от Tesla. Вече е вторият най-богат човек. През януари беше на 35-то място. Цената на акциите на Tesla се е увеличила почти 7-кратно, защото масово се вярва, че тя ще е лидер в гореспоменатия преход. Компанията беше приета и в S&P 500 индекса.

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft и сега подвизаващ се като филантроп, има състояние от около $120 милиарда. Той се е увеличило с близо $20 милиарда от март насам. В същия този период той е похарчил милиарди за подпомагане на разработката на ваксини за COVID-19 и други здравни проекти.

Други милиардери, които са увеличили благосъстоянието си по време на пандемията са:

  • Марк Зукърбърг от Фейсбук, чието богатство нараства с около 80% до $100 милиарда
  • Уорън Бъфет, чието богатство нараства с 26% до $85 милиарда
  • Лари Елисън, съосновател на Oracle, който има с 50% повече до $88 милиарда
  • Лари Пейдж от Google също е с една половина по-богат и вече има $76 милиарда
  • Неговият колега Сергей Брин регистрира подобен ръст до $74 милиарда
  • Амансио Ортега, основател на Inditex, вече има $75 милиарда (ръст от 47%)
  • Бернард Арно, най-богатият европеец и собственик на LVMH, увеличи състоянието си от $69 милиарда до $148 милиарда
1.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари