fbpx
15.8 C
София

С МКС се скачиха шест космически кораба едновременно

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Международната космическа станция засега е единственото място извън Земята, където непрекъснато живеят хора. Преди няколко дни всички обърнаха внимание на МКС, с която се бяха скачили 6 космически кораба едновременно. Това бяха двата американски Crew Dragon и товарния космически кораб Cygnus, както и двата руски товарни Прогрес-а и единият пътнически Союз.

Сега единият Прогрес вече не е свързан с МКС, но изображението по-долу напомня началото на фантастичния филм на Люк Бесон „Валериан и градът на хилядите планети“.

Филмът е написан и режисиран от Люк Бесон, но френският режисьор изглежда малко е избързал с това, че ще бъде надграждана именно Международната космическа станция. От руския сектор все още изтича въздух, заради което напълно е затворен модулът Звезда. Той ще остане в такова състояние до края на месец юни, докато не пристигне следващият товарен Прогрес, който ще транспортира кислород и азот.

Изтичането на въздух не е критично: атмосферното налягане на модула Звезда пада с 0,4 мм живачен стълб за денонощие, като за опасен се счита спад от 0,5 мм на час. При затварянето на модула там бе инсталирана камера и бе разпръснат ситен сух прах, за да може по неговото движение да се определи къде точно се намира пукнатината, от която изтича годният за дишане въздух.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини