С новия акумулаторен блок електромобилите на Tesla ще станат по-евтини от бензиновите

30
16936

Автомобилната компания на Илън Мъск е създала акумулаторна батерия от съвсем нов тип с ниска себестойност и изключително дълъг технологичен живот – с новите батерии акумулаторният блок не се налага да се сменя и след изминати един милион мили. Това означава, че той е на практика вечен – обикновеният потребител през целия си живот не изминава подобно разстояние.

По-важното е, че новия акумулаторен блок е значително по-евтин от сега съществуващите на пазара. Това ще даде възможност на Tesla да изравни цената на своите електромобили с тази на бензиновите и дори да направи електрическите автомобили по-евтини.

Тази информация изтече в уеб пространството една седмица преди голямата презентация на Илън Мъск, която той нарича „Денят на батериите„. Събитието трябва да се състои следващата седмица и се очаква на инвеститорите и на широката публика да бъде представен цял пакет от иновации и разработки на Tesla в областта на акумулирането на енергия. Мъск заяви, че това ще бъде най-важният ден в историята на Tesla. А днес някои детайли за един от ключовите продукти публикува Reuters.

Според тази информация, компанията ще представи съвсем нова технология за акумулиране на енергия в електромобилите, която рязко ще намали пазарната себестойност на електромобилите. Новата батерия ще служи „един милион мили“, като нейното производство е планирано да започне още в края на тази година. Тази технология ще даде възможност на Tesla да продава своите електромобили по цени равни или по-ниски от тези на еквивалентните ДВГ автомобили.

Иновативната акумулаторна батерия е разработена от Tesla заедно с нейния китайски партньор CATL и екип канадски учени, които са привлечени от Мъск да участват в този проект. Тази информация бе потвърдена от три независими медии. Първоначално новият акумулаторен блок ще се поставя в електромобилите, произвеждани в Китай, а след това ще се появи на всички останали пазари, където се продават електромобилите на Tesla.

Част от иновацията е значителното намаляване количеството кобалт, в използването на нови химични добавки, материали и метализации, които намаляват вътрешното съпротивление и дават възможност за съхранение на електрическата енергия за по-дълъг период от време.

Tesla възнамерява да внедри нов скоростен и високо роботизиран процес за производство на акумулаторни батерии. По този начин ще се намалят разходите за човешки труд и ще се повиши производителността на новите фабрики на Tesla, които ще бъдат 30 пъти по-големи от Gigafactory в Невада.

Всички тези стъпки взети заедно се правят с една цел – покупката на електромобил да стане по-изгодна от тази на бензинов автомобил. По този начин замърсяването на околната среда значително ще намалее.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари