С новия евтин анод електромобилите за 5 минути се зареждат за 400 км пробег

15
12429

Компанията Enevate създаде специален силициев филм за анода на литиевойонните акумулаторни батерии, който значително увеличава скоростта на движение на йоните. Това съвсем елементарно решение дава възможност само за 5 минути акумулаторният блок на електромобила да се зареди за 400 км пробег и увеличава средния пробег на електрическите автомобили с 30%. Революционното решение може много бързо да излезе на пазара, понеже от технологична гледна точка в производството на новите аноди няма нищо сложно.

Производителите на акумулаторни батерии от години търсят по какъв начин да заменят графитните аноди в литиевойонните батерии със силициеви, които значително биха увеличили пробега на електромобилите. Някои нови разработки вече трябва да излязат на пазара, но те са предимно за електронните устройства. При тях обикновено се използва силициев оксид или смес от силиций и въглерод.

Американската компания Enevate има друг подход. Нейните специалисти използват пореста лента от почти чист силиций. Освен че решението е много евтино, то увеличава средния пробег на електромобилите със солидните 30%. Уеб изданието Spectrum добавя, че за да се зареди подобен акумулаторен блок за 400 км пробег са достатъчни само 5 минути.

Когато литиевойонните батерии се зареждат, йоните на лития се движат от катода към анода. Колкото повече йони може да побере анодът, толкова по-голяма е енергийната плътност, по-висок е капацитетът и батерията работи по-дълго. На теория, силицият може да задържи десет пъти повече енергия от графита, Но при циклите на зареждане и разреждане той силно се разширява и свива, като по този начин издържа само няколко цикъла на зареждане и разреждане.

За да повишат технологичния живот на анодите някои производители на акумулаторни батерии използват специално пластмасово вещество за външно покритие на анодите. Но Enevate има друг подход – компанията е патентовала свой собствен процес за създаването на порест силициев филм, с дебелина от 10 до 60 nm, който се нанася директно върху медно фолио. Защитният слой не дава възможност на силиция да осъществи химическа реакция с електролита.

Интересно е, че процесът на производство не изисква качествен силиций и новите аноди са дори по-евтини от графитните при акумулаторни батерии с един и същ капацитет. Новите аноди са съставени почти изцяло от силиций, което дава възможност на йоните да се движат много по-бързо. Именно затова новите батерии се зареждат до 75% само за пет минути.

Преди около една година американски учени измислиха как да заменят катода от литиево-кобалтов оксид с ванадиев дисулфид по такъв начин, че новият материал да не намалява технологичното време на живот на акумулаторната батерия. За тази цел е необходимо катодът да бъде покрит с нанослой от титанов дисулфид.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
11 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Зареждане за 5 минути за 400км. Това е толкова голям ток, че лития направо ще заври и ще се запали. Има смислени граници на скоростта на зареждане и те не са случайни. Не е просто, като наливането на кофа с вода.

Ник
Ник

Като добавим и това че ел. инфраструктура, трябва да е готова за такова огромно натоварване за кратко време и нещата не изглеждат толкова лесни и розови.

TGR
TGR

Принципно си прав, но принципно.
Изпускаш едно дребно, но важно нещо.
Батерията на акумулаторният блок е съставен от от голям на брой малки батерии.
Ако вземем телефона ти, който може да зарежда да кажем с 1А а в този пак има 400 такива батерии, нищо не пречи да зареждаш с 400А ток едновременно. На литият нищо му няма.
Друг е проблемът, че цялостно ще се генерира голямо количество топлинна енергия, която трябва да се разсейва по някакъв начин.

Надблюдател
Надблюдател

И ти си така прав. С 1Ампер ше си заредиш телефона ако той е 2Амперчасова батерия – за 2 часа. НО ако искаш за 5 мин ще ти требва 12Ампера (5 мин от 60 е 12 пъти по малко) . Та 12А по 400 = 4800А и 4Волта : 4800*4 = 19200 Вата = 19.2КилоВата ако имаш 10 коли – 192КВата – което е малко по малко от макс капацитета на ТЕЦ Марица Исток 1 (или 2 или 3) – ще ти требва цел ТЕЦ. И нещо в повече то ако не си забелязал батерията се загрява на телефона а… Виж още »

Към наблюдател
Към наблюдател

Наблюдател не са хаби да смяташ, не ти се получава. 1. Два ампера батерия за да се зареди за един час и трябват 24 ампера и това без загубите. 2. Батериите на колите са от минимум 40 киловата нагоре ще стават още повече. 3. Мощността на ТЕЦ Марица Изток 2 е около 1620 мегавата (незнам дали правиш разлика) 4. Вече има супер бързо зареждане на батериите но не са все още икономически изгодни дори за телефонните а какво остава за автомобили. И нищо не пали. Отделно колите ако не си наясно имат система за охлаждане в акумулаторните блокове. АБЕ ОТ… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

Това за ТЕЦ Марица съм съгласен макар че избощо не става дума за това – повечето тецове са малки (и с подобна мощност като описаната от мен) и не може да се направи навсекъде тец. НО не е лощо да прочетеш колко ампера ТИ Е ЗАРЯДНОТО на телефона пРЕДИ ДА ПИШЕШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ -24 Ампера е ток който в никой монофазен контакт НЕМОЖЕШ да употребиш – защото всичките са макс 16Ампера – НЕ Е лощо да зравниш визуално ако нямаш шублер какви са диаметрите на кабел на един разклонител или кабел за контакт на стената с кабела на твоето зарядно… Виж още »

Бай Илко
Бай Илко

По тази причина новите зареждащи станции включват и водно охлаждане, което охлажда кабела и акумулаторния блок.

Симо
Симо

Тези чудодейни батерии ги чуваме от 10 години
Дали ще съм жив да ги видя? А за зареждането си прав. Може да се заредят за 5 минути ,но тока трябва да е 2 мегавата.

Георги
Георги

Приятел, ток е в ампери, не в мегавати.

Решението е ясно!
Решението е ясно!

Всяка бензиностанция – със собствен локален АЕЦ :))) Щото ако чакате да се генерира тоя ток от ветрогенератори и соларни панели, ще се наложи да се въведе лимит – за всяка кола по максимум 500 км пробег месечно!

steffo
steffo

Батериите трябва да са сменяеми модули. Спираш на бензиностснцията/електростанцията и сменяш разредената батерия със заредена. Всичко трябва да става със скоростта с която се зарежда 1 резервоар. Проблемът е, че трябва да бъде установен единен стандарт за батерии, който всички доброволно да приемат. Нещо като смяната на конете при дилижансите в модерен вариант.

Ивайло Крачунов Главен Редактор БЛИЦ.БГ Kalda.bg
Ивайло Крачунов Главен Редактор БЛИЦ.БГ Kalda.bg

Той Мъск беше направил такава система още преди години където робот сменяше блока изпод колата но се отказаха……..

Има клипче в Тубата дори как робота сменя блока….

tod
tod

отказаха се защото разбраха че освен за смяна стават и за крадене

асдф
асдф

страхотна новина

Тахтун
Тахтун

Още веднъж сметка за необходимите ресурси за зареждане на батерията до 75%. Ако приемем, че пълната батерия съдържа 80 кВтч енергия, то 75% са 60 кВтч., т.е. за да се зареди за един час е необходим източник с мощност 60 кВт. В реалния случай заради загубите тази стойност ще е около 70кВт. За да стане зареждането за 5 минути мощността трябва да е 12 пъти повече, т.е. 840 кВт и то за една кола (това е трафопост за 3 блока по десет етажа)! Ако захранващото напрежение е 800 В, то токът ще е 1000А ! Представете си какви проводници и… Виж още »