fbpx
12.8 C
София

С подходящите дигитални решения организациите, чиито екипи работят отвсякъде, могат да разгърнат пълния си потенциал

Водещи експерти проведоха кръгла маса, посветена на VMworld 2021 и обсъдиха предизвикателствата, с които се сблъскват българският и международният бизнес при трансформация към модел на работа отвсякъде

Най-четени

В рамките на своята годишна конференция, представяща новостите в света на технологиите и иновациите – VMworld 2021, VMware (NYSE: VMW) обяви новото си продуктово портфолио VMware Cross-Cloud Services, с което ще даде възможност на бизнесите да се адаптират към спецификите за работа в ерата на мултиклауд. Този пакет от интегрирани решения ще позволи по-бързото и ефективно преминаване към работа в облачна среда, както и по-голяма свобода и гъвкавост в разработването, използването и осигуряването на сигурността на приложенията, работещи върху различни облаци.

Днес средностатистически всяка една  организация използва приблизително 500 приложения, за да управлява бизнеса си, като тези приложения са разпръснати в различни облачни среди. 75% от клиентите на VMware разчитат на два или повече публични облака, а 40% от тях използват три или повече. Този мултиклауд подход  увеличава скоростта на работа на приложенията и иновациите и позволява на организациите да бъдат много по-гъвкави и устойчиви. Една мулти-облачна среда обаче е много по-разнообразна, сложна и диверсифицирана от всичко, което организациите са управлявали в миналото. Тази сложност често води до компромис между скоростта на работа и управлението на риска, което забавя изпълнението и същевременно увеличава разходите.

„Мултиклауд е новият модел на работа на дигиталните бизнеси през следващите 20 години, докато цели индустрии се преоткриват и трансформират“, коментира Рагу Рагурам, главен изпълнителен директор на VMware. „Организациите трябва да имат свободата да избират правилния облак въз основа на своите стратегически бизнес цели. Ние сме в уникалната позиция да преведем нашите клиенти от точката, в която се намират в момента, до мястото, където искат да стигнат. Даваме им необходимия тласък, за да ускорят темпа на иновациите в компанията и направляват собствената си съдба в мултиклауд ерата.”

VMware България беше домакин на кръгла маса за българските медии в рамките на VMworld 2021. Виртуалното събитие се проведе тази сутрин. Панелната дискусия на тема “Leading companies become ‘anywhere organizations’ with the right digital foundation supporting their distributed workforce” беше модерирана от нашия колега Бойчо Попов, ко-водещ на технологичното предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria и главен редактор на investor.bg.

Кръглата маса за медии събра експерти и лидери от технологичния сектор:
  • Диана Стефанова – вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware;
  • Джо Багли – главен технологичен директор за регион EMEA във VMware;
  • Иван Житиянов – главен изпълнителен директор на Telelink Business Services Group.

Те обсъдиха предизвикателствата и решенията пред съвременните организации в прехода към дистрибутиран модел на работа или т.нар. „работа отвсякъде“. Ето няколко извода от панелната дискусия.

Извод 1. Преосмисляне на досегашния начин на изграждане на системите за сигурност

С нарастващия брой мобилни и облачни услуги, приложения, IoT и периферни устройства се увеличават и точките за достъп, което налага и разширяване на периметъра, който обхващат системите за сигурност.

Не е изненада, че за 80% от организациите ръстът на обема на работата от вкъщи през 2020 година е довел и до увеличаване на кибератаките.

Джо Багли, главен технически директор на VMware за EMEA сподели: “Възможността служителите да работят отвсякъде ги постави извън традиционните корпоративни защитни стени, а добавените впоследствие решения за сигурност доведоха до уязвимости в ИТ системите и приложенията. Фокусът на ИТ екипите не трябва да е върху  предотвратяването на пробиви на всяка цена, а по-скоро върху вграждането на сигурността навсякъде – в приложенията, мрежата и всичко, което пренася данни.”

Извод 2. Организациите в България трябва да обмислят модел на работа отвсякъде

Повечето компании в България днес приоритизират инструменти за дистанционно взаимодействие между служителите и все още не са започнали да мислят за сложността, която въвежда работният процес отвсякъде – сигурност, поддръжка, свързаност. Работа отвсякъде предоставя като предимства, така и предизвикателства за компании и системните интегратори трябва да разяснят на бизнеса тези две страни.

“Опитът ни показва, че съвременното работно място е крачката към подпомагане на всеки служител и бизнес да постигнат по-висока продуктивност и удобство. Ние се фокусираме върху премахване на границите и повишаване на личната производителност чрез предоставяне на различни технологични решения, интегрирани в организацията и ежедневните операции. Дистрибутираният модел на работа увеличава предизвикателствата пред организациите и води до сложност в техните информационни среди. Системните интегратори като Telelink Business Services Group трябва да опростят тази сложност, а доставчици като VMware трябва да обединят технологичните си решения, които биха могли да се справят с тази сложност.”, коментира Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services Group.

Извод 3. Моделът на работа отвсякъде е новото нормално

Последните 12-18 месеца показват, че служители могат да бъдат продуктивни отвсякъде, затова много компании приемат хибридния модел на работа като новото нормално. Когато глобалните фактори излагат всекидневната оперативна работа на риск, инвестицията в технологичните решения, върху които оперира бизнеса, е ключова.

Диана Стефанова, вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware споделя: “Начинът, по който работим, е безвъзвратно променен. Водещите компании вече се убедиха в предимствата на работата отвсякъде. Организациите се стремят да станат изцяло дистрибутирани и да разгърнат пълния потенциал на този модел на работа.“

Пандемията промени начина, по който работим, сътрудничим си и иновираме, но и отвори много нови възможности пред нас. Във VMware вече работи Future of Work програма, която има за цел да отговори на нуждите на служителите и да запази високи нивата на ангажираност и продуктивност. Тя стъпва върху:
  • Грижа за служителя, което включва възможност за избор между три модела на работа – традиционен, дистанционен или хибриден, допълнителни почивни дни, инициативи и придобивки с фокус върху физическото и менталното здраве на служителите и други;
  • Редизайн на офисните пространства и превръщането им от традиционно фиксирани работни места в специално създадени зони за колаборация;
  • Подсигуряване на бърз и защитен достъп до необходимия набор от инструменти и приложения за работа.

Друго много голямо предимство на отдалечения модел на работа е възможността за привличане на талант от цял свят.

Моделът на работа отвсякъде в бъдеще

Както беше споделено пред българските журналисти на кръглата маса, моделът на работа отвсякъде вече е константа. Успехът на компаниите ще зависи от това колко бързо те успеят да се адаптират, като същевременно запазят бързия темп на иновации в защитена среда. С правилната стратегия, те ще могат да печелят от възможностите на мултиклауд ерата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини