EarthNow е проект, в рамките на който се създават сателити с камери, които в реално време ще показват всичко, което се случва на Земята. Забавянето няма да превишава няколко секунди.

EarthNow вече получи финансовата поддръжка на основателя на Microsoft Бил Гейтс и на SoftBank и Airbus. Сателитите ще се произвеждат от Airbus. На тях ще бъдат инсталирани камери от най-висок клас, които ще показват повърхността на Земята с най-големи подробности. Изображенията ще бъдат несравнимо по-детайлни от тези в Google Earth.

Компанията възнамерява да създаде сателитна мрежа около Земята, която ще показва онлайн видео в реално време. Новата услуга може да предоставя ценна информация за природата, международните военни конфликти, за незаконния риболов, състоянието на екологията в различните райони и още много други.

Засега не се знае как ще бъде решен въпроса със законодателството на различните държави, понеже тези устройства могат да се използват за следене. Неотдавна се наложи SpaceX да спре излъчването на своите космически изстрелвания, понеже няма необходимия лиценз. Очаква се компанията да докаже, че не може да снима с голяма детайлност Земята от външните камери на своите ракети и отново да можем да гледаме изстрелването, отделянето на бустерите и полета на космическите апарати на Илън Мъск.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Петров
Петров

Не, не мога. Опитах. Заглавието ви съдържа откровена лъжа.

Капиталист
Капиталист

Ами то пише „ЩЕ“. Както каза социалистът Ви президент, образОванието е доста важно.

Петров
Петров

Ех! Вече пише.

e-mil
e-mil

„Зaceгa нe ce знae ĸaĸ щe бъдe peшeн въпpoca cъc зaĸoнoдaтeлcтвoтo нa paзличнитe дъpжaви, пoнeжe тeзи ycтpoйcтвa мoгaт дa ce изпoлзвaт зa cлeдeнe. Heoтдaвнa ce нaлoжи ЅрасеХ дa cпpe излъчвaнeтo нa cвoитe ĸocмичecĸи изcтpeлвaния, пoнeжe нямa нeoбxoдимия лицeнз.“ Няма такъв въпрос със законодателството на държавите. Шпионските спътници как летят в момента? Да не би САЩ, Русия и Китай взаимно да си дават лицензи за шпиониране? 🙂 Там горе има едно законодателство – международният договор за изследване и използване на космическото пространство. Единствените ограничения за космическите частни фирми е, че техните полети трябва да бъдат разрешени от съответната държава участничка в… Виж още »

Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Говориш твърде много глупости…
Въпросните „камери“ няма как да са в „открития Космос“, където важи международният договор за изследване и използване на космическото пространство, а ще е на „ниска околоземна орбита“. Никой няма да ти забрани да снимаш луната с 4к разделителна способност, но ако ще снимаш как Чарли Шийн шмърка бело от задника на проститутка, ти трябва разрешение от местните власти, където се намира бардака… 200км. разстояние от повърхността на Земята не е Космос.
Схващаш ли разликата?

djgerro
djgerro

харесва ми сериала с Чарли. 🙂
после го ОпропАстиха с лекето Ащън. 🙂
ха-ха

Капиталист
Капиталист

@djgerro – шизо!

e-mil
e-mil

Дефиницията на FAI за границата с Космоса е 100 км, мойто момче. Американската даже е още по-ниска – щатските ВВС смятат всеки минал 80 км за астронавт. Общо взето законодателните предложения от последните 20-30 години са някъде там – 80-110 км. А някои даже там си летят – примерно преди перихеят на съветските и американските шпионски спътници минаваше на около 130-150 км (сега не знам къде летят, но не ще да е много високо.) И забележи – и едните и другите знаят къде са спътниците на врага, но няма подадени държавни протести. Не ми казвай, че СССР или САЩ са… Виж още »

Nikolai
Nikolai

Айде БГ конспираторите кажете истината за сателитите.