fbpx
10.8 C
София

С Windows 11 може да дойде и краят на Skype

Най-четени

Microsoft официално обяви представянето на Windows 11, новата си операционна система, която ще замени текущата версия през следващите няколко години.

Сред всички нови функции, впечатление правят две малки нововъведения, които обаче ще донесат известни промени в използването на софтуерната екосистема на компанията.

Първото е Teams – приложението за видео разговори и организация на екипна работа и обучение, което отбеляза значителен ръст по време на пандемията през 2020 г., ще бъде интегрирано по подразбиране в Windows 11.

И второ – Skype няма да бъде – за първи от доста години насам.

Това изглежда подсказва, че Teams е новото любимо приложение и много специалисти смятат, че това е началото на края на Skype – продуктът, който никога не успя да стане лидер в приложенията за видео и гласови разговори онлайн-

Изглежда Microsoft изпраща Skype в историята. Компанията придоби приложението преди 10 години за 8,5 млрд. долара и това беше най-скъпата сделка по придобиване на външни продукти на Microsoft до този момент, като възникнаха доста въпроси дали компанията не е платила прекалено надценена сума. Но в крайна сметка Microsoft успя да развие Skype до приложение изтеглено над 1 милиард пъти и имащо стотици милиони активни потребители.

„Заедно ще създадем бъдещето на комуникацията в реално време“, прогнозираше тогава Стив Балмър, шеф на Microsoft по това време. Изглежда, че стратегията на компанията донякъде сработи – приложението идваше инсталирано по подразбиране на всеки нов Windows компютър. Но към средата на десетилетието интернет форумите започнаха да се изпълват с публикации, в които се пита „Защо Skype има толкова проблеми“, като потребителите се оплакваха от влошено качество на връзката, актуализации, които развалят потребителския интерфейс и неприятен потребителски дизайн. В същото време приложенията за мобилни съобщения и разговори – като WhatsApp и Messenger започнаха да набират популярност с пълна сила. Именно тогава конкурентите, предлагащи видео разговори станаха многобройни, а именно това беше запазената марка на Skype, с която привличаше потребителите.

Първата версия на Skype стартира през 2003 г. и въпреки честите актуализации и проблеми, тя беше нещо революционно за това време. През последните години Microsoft започна да подготвя своето приложение за бизнес екипна комуникация, Teams, базирано на по-модерни технологии, което стартира през 2017 г.

„Microsoft от няколко години излиза извън рамките на Skype, като Teams е една стратегическа технология за гласова и видео комуникация от ново поколение“, коментира Анджела Ашенден по време на представянето на новата услуга.

За известно време в началото, Teams по същество използваше същите технологии и протоколи за предаване на видео и звук, които използва и Skype. На практика, Teams е проектиран да се конкурира с бизнес приложението за комуникация Slack като работен инструмент.

Когато дойде пандемията обаче, плановете на много компании, предлагащи подобни платформи, драстично се промениха. Zoom, по-рано малко известно бизнес решение, което се използваше от тесен спектър от потребители, се превърна в домакин на почти цялата онлайн комуникация и дейности за една нощ. А Microsoft Teams беше един от малкото надеждни конкуренти.

„Тъй като използването на Teams скочи рязко през последната година, това наистина запечата статута на Skype като технология от миналото“, казва представителят на Microsoft. „Премахването на Skype като предварително инсталирано приложение помага Teams да се затвърди като предпочитано решение от гледната точка на Microsoft, подчертавайки, че интересът към Teams ще продължи да се затвърждава в работните и учебните среди през следващите няколко години.

Миналият септември притежаваната от Microsoft професионална социална мрежа LinkedIn обяви, че въвежда видео срещи в своята функция за чат, използвайки Teams, а не Skype, като сред алтернативите, които потребителите могат да използват са Zoom, BlueJeans, като допълнителни опции.

През октомври старшият изпълнителен директор на Microsoft Джим Гейнър заяви пред CNCB: „Ако Skype имаше възможност да стане по-популярен и развит, тази година беше моментът за това“, акцентирайки, че най-вероятно Microsoft не предприе рекламна експанзия или друга форма на популяризиране на Skype или модернизиране с цел повишаване на атрактивността на приложението.

„Това, което се случи в момента, беше перфектният набор от обстоятелства за всеки онлайн продукт за комуникация. Ако не сте успели да накарате вашия продукт да расте и процъфтява именно в тази пандемични времена, навярно може вече да забравите за него, вече е прекалено късно.“

Въпреки липсата на рекламна експанзия от страна на Microsoft обаче, Skype в крайна сметка също бележи ръст в потребителската си аудитория – според съобщенията платформата отчита 70% скок до около 40 милиона активни потребители на ден.

Но този ръст далеч не е толкова голям, колкото на конкурентните платформи. Във време, когато целият свят се нуждаеше от приложение за онлайн комуникация и директна връзка, хората избираха други опции.

От друга страна обаче, на Teams също му е рано да стане една от лидерските платформи за видео комуникация на пазара в момента, поради редица фактори. Един от тях е, че дори според представителя на Microsoft, използването на платформата е прекалено сложно за потребителите, които не са технически специалисти и не се занимават с бизнес инструменти, нито имат опит с предходни платформи. От друга страна обаче, Skype няма този проблем – основните функции са добре познати на много потребители от години, а интерфейсът не се различава особено от този, на която и да било от популярните платформи за видео комуникация. Въпреки това, Microsoft реши да не привлича вниманието около Skype – и с това пропусна и последните възможности приложението рязко да се развие. Разбира се, Skype няма да изчезне завинаги – приложението ще остане достъпно за всички потребители, като желаещите винаги ще могат да го изтеглят от уебсайта на Microsoft или от магазина за приложения на Windows.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини