Сlean Technica: Няма никакви компании „убийци“ на Tesla

7
1620
Твърде често се опитват да погребат автомобилната компания на Илън Мъск. Редовно излизат прогнози, че парите на Tesla ще свършат всеки момент и на хоризонта ще излезе истински електрически бестселър, който ще накара хората да забравят проекта на Мъск. Но времето минава, никакви компании-убийци на Tesla не се появяват, като всъщност ситуацията с автомобилната компания на Мъск съвсем не е толкова лоша.

Популярното издание Сlean Technica доказва, че никой не убива Tesla. И не може да я убие. По-скоро Tesla ще убие повечето автомобилни компании. Ако се вгледаме в продажбите, ще видим една съвсем друга ситуация на пазара. Новите марки електромобили на Tesla не намаляват продажбите на компанията, а само подобряват статистиката на целия сектор. Конкуренцията съвсем не е толкова силна, за да може да се твърди, че всеки нов електромобил носи загуби на Мъск.

Дори и да предположим хипотетичната ситуация, че всички клиенти на калифорнийската компания изведнъж изберат да си закупят идеалния електромобил, който трябва съвсем скоро да излезе. Ако например всички клиенти се втурнат към Mercedes, германската компания просто няма как да се прави с доставките.

Закари Шахана от Сlean Technica с реални числа доказва, че всички приказки за компании-„убийци“ на Tesla не са нещо повече от бълнуване.

През месец август Tesla Model 3 влезе в Топ-5 класацията на най-продаваните автомобили в САЩ. А по общата сума на всички продадени електромобили е на първо място. Tesla получи около $1 милиард от продажбите на Model 3. За сравнение, Toyota продаде 12 000 повече бензинови автомобили Camry, но това й донесе общо $765 милиона.

Числата, публикувани от Сlean Technica показват, че Tesla се конкурира на равна нога с масовите производители на ДВГ автомобили, а съвсем не просто с производителите на електромобили.

През месец август Tesla продаде 17 000 електромобила Model 3. А това е 4 пъти повече от продажбите на Audi A4 или BMW 3. При луксозните автомобили компанията на Мъск също е лидер с 19 000 продадени електрически автомобила за месец август. След нея се класира BMW с 4500 по-малко продадени автомобила.

Към днешен ден всички представени модели на нови електромобили са само потенциални конкуренти и съвсем не могат да бъдат „убийци“ на Tesla. Те все още не се произвеждат масово и дори не се знаят точните има характеристики, получени при тяхната реална експлоатация. Това са амбициозни стартъпи, финансирани от китайски инвеститори, като например Faraday Future. Големите производители все още няма масово производство на електромобили.

Неотдавна представеният Audi e-tron получи добри отзиви. Но германската компания едва сега започна да се договаря с американските партньори за изграждане на нова инфраструктура от зарядни станции в САЩ. Илън Мъск вече има подобна инфраструктура и едва ли някой може да го измести точно от този пазар.

Разбира се, всичко това важи само за пазара на САЩ. В Европа и Китай всичко е почти в началото.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
AxOxOZZYПакистанецПалуестиниецтони Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
брафучки
брафучки

> Toyota продаде 12 000 повече бензинови автомобили Camry, но това й донесе общо $765

Тия от Toyota за 765$ какви чудеса правят 😉

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Коригирано, благодаря

тони
тони

май още 000 си изпуснал

Палуестиниец
Палуестиниец

Статията на компанията е рекламна.
Цифрите са доста по-различни и ако се вземе предвид световния пазар Тесла имат някакъв много малък процент.
А с луксозните конкуренти изобщо не могат да се мерят. Те са класи над Теслата.

Пакистанец
Пакистанец

ами виж в кои сегменти се конкурира и пак пиши :))) … като е класи над тях защо на баварците и мерцедесите им падат продажбите а на теслата вървят нагоре ? мхммм ? и тука иде реч за х’американския пазар по принцип , а не за световния

OZZY
OZZY

Измислени сегменти,тралала.

AxOx
AxOx

Защо трябва да има убиици … не може ли да има конкуренти и да съществуват заедно?!
Все едно Опел не е убиец на Рено, а Шевролет не е убиец на Форт.
Та не е важното да го убиеш, а да го конкурираш и така да има баланс и избор.