Сlean Technica: Няма никакви компании „убийци“ на Tesla

7
1707
Твърде често се опитват да погребат автомобилната компания на Илън Мъск. Редовно излизат прогнози, че парите на Tesla ще свършат всеки момент и на хоризонта ще излезе истински електрически бестселър, който ще накара хората да забравят проекта на Мъск. Но времето минава, никакви компании-убийци на Tesla не се появяват, като всъщност ситуацията с автомобилната компания на Мъск съвсем не е толкова лоша.

Популярното издание Сlean Technica доказва, че никой не убива Tesla. И не може да я убие. По-скоро Tesla ще убие повечето автомобилни компании. Ако се вгледаме в продажбите, ще видим една съвсем друга ситуация на пазара. Новите марки електромобили на Tesla не намаляват продажбите на компанията, а само подобряват статистиката на целия сектор. Конкуренцията съвсем не е толкова силна, за да може да се твърди, че всеки нов електромобил носи загуби на Мъск.

Дори и да предположим хипотетичната ситуация, че всички клиенти на калифорнийската компания изведнъж изберат да си закупят идеалния електромобил, който трябва съвсем скоро да излезе. Ако например всички клиенти се втурнат към Mercedes, германската компания просто няма как да се прави с доставките.

Закари Шахана от Сlean Technica с реални числа доказва, че всички приказки за компании-„убийци“ на Tesla не са нещо повече от бълнуване.

През месец август Tesla Model 3 влезе в Топ-5 класацията на най-продаваните автомобили в САЩ. А по общата сума на всички продадени електромобили е на първо място. Tesla получи около $1 милиард от продажбите на Model 3. За сравнение, Toyota продаде 12 000 повече бензинови автомобили Camry, но това й донесе общо $765 милиона.

Числата, публикувани от Сlean Technica показват, че Tesla се конкурира на равна нога с масовите производители на ДВГ автомобили, а съвсем не просто с производителите на електромобили.

През месец август Tesla продаде 17 000 електромобила Model 3. А това е 4 пъти повече от продажбите на Audi A4 или BMW 3. При луксозните автомобили компанията на Мъск също е лидер с 19 000 продадени електрически автомобила за месец август. След нея се класира BMW с 4500 по-малко продадени автомобила.

Към днешен ден всички представени модели на нови електромобили са само потенциални конкуренти и съвсем не могат да бъдат „убийци“ на Tesla. Те все още не се произвеждат масово и дори не се знаят точните има характеристики, получени при тяхната реална експлоатация. Това са амбициозни стартъпи, финансирани от китайски инвеститори, като например Faraday Future. Големите производители все още няма масово производство на електромобили.

Неотдавна представеният Audi e-tron получи добри отзиви. Но германската компания едва сега започна да се договаря с американските партньори за изграждане на нова инфраструктура от зарядни станции в САЩ. Илън Мъск вече има подобна инфраструктура и едва ли някой може да го измести точно от този пазар.

Разбира се, всичко това важи само за пазара на САЩ. В Европа и Китай всичко е почти в началото.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари