Тази година Apple WWDC ще бъде по-важна от всякога

1
504

Едно от нещата, които потребителите на продуктите на Apple най-много харесват са техните дизайни. Гладките матови екрани и покрития, алуминиевите конструкции, неръждаемата стомана и стилните цветове, в които се предлагат, са само част от достойнствата на техния дизайн. Но една от най-привличащите внимание промени в дизайна, които Apple тази година се готви да въведе, ще бъде в хардуера отвътре, а не във външния вид на устройствата.

Очаква се Apple в понеделник официално да обяви новата си стратегия за пълно отказване от използването на чипове на Intel в основата на своите компютри Mac, като вместо това ще премине към изцяло собствените си чипове, използвайки същата основа като в процесорите от серията A, които захранват продуктите iPhone и iPad от 2010-та година насам.

Официалното обявяване на промените се очаква да дойде като част от основната реч, откриваща конференцията нa Apple WorldWide Developers Conference, наричана за краткост WWDC, която започва този понеделник. Събитието за първа година ще се проведе изцяло онлайн на фона на коронавирусната пандемия, като всъщност е едно от малкото технологични изложения тази година, които не бяха отложени, каквато съдба сполетя дори и Computex. Очаква се на WWDC компанията да обяви и нови актуализации на своята iOS за iPhone, MacOS за настолните си компютри и лаптопи и нова версия на iPad OS за своите таблети и не на последно място нова версия на WatchOS за Apple Watch.

Но преходът от Intel към собствени процесори ще привлече по-голямата част от вниманието, като се има предвид как продуктите на Apple се развиваха заедно с последните модели чипове на Intel през последните няколко години. Предполага се, че мобилните процесори, които е подготвила Apple, са по-ефективни по отношение на енергията, и работят по-добре с клетъчните батерии, дори когато става въпрос да захранват пълноценни компютри и когато се измерва способността и производителността им при работа с тежки програми. Друго очакване е, че Apple можете да обедини екосистемата и да използва същите процесори в лаптопите си MacBook, които използва в смартфоните iPhone и таблетите iPad, макар че вече има официален коментар от Apple за това, в който се казва, че е невъзможно да се случи.

За много от наблюдателите на развитието на Apple, отдалечаването и изоставянето на продуктите на Apple беше напълно очакван ход. Apple рекламира своите чипове от серията A от години наред, аргументирайки се през 2019 г., че чипът A13 Bionic, който видяхме в смартфоните от серията iPhone 11 е процесорът с най-висока производителност в смартфон.

„Нашите чипове, проектирани от Apple, ръководят индустрията от години“, каза по това време Кайан Дранс, настоящ вицепрезидент на маркетинговия отдел на Apple.

Сега се очаква чиповете на Apple да започнат да захранват и техните лаптопи

Измина много време

Тази стъпка, която е обект на слухове и спекулации в средите на анализатори и любители от години, идва десетилетие и половина, след като Apple изгради своето партньорство с Intel, когато замени тогава използваните процесори на IBM за захранване на компютрите. През 2020 г. Apple се е превърнала в още по-голяма компания, която стои в центъра на полезрението на почти всички разработчици на приложения в света, които генерират милиарди долари годишна печалба от продажба на техните софтуерни продукти и интелектуална собственост.

Много анализатори са съгласни, че преминаването на Apple към собствени процесори има своя стратегически смисъл. Ходът на Apple ще даде на компанията по-голяма способност да усъвършенства технологията, захранваща устройствата, като ще даде и много по-голяма свобода за иновации. Освен това ще помогне на Apple да предложи и 5G поддръжка в своите смартфони и компютри, тъй като технологичната основа зад чиповете от серията A е дълбоко сплетена с клетъчните мрежи. Не трябва да забравяме също, че анализаторите смятат, че причината серията iPhone 11 от 2019 година да нямаше 5G поддръжка, е именно използването на модеми от Intel, които не бяха готови да посрещнат работата с петото поколение мобилни мрежи.

От друга страна, миграцията на Apple идва и поради това, че компанията е под интензивен контрол както от общността на разработчиците, така и от регулаторните органи по целия свят. Apple упражнява силен контрол над своя App Store магазин за приложения за Mac и iPhone, който до голяма степен запазва устройствата защитени от хакерски атаки или измами, които разчитат на фалшиви приложения, за да изпълняват зловреден код на устройствата на потребителите. Но магазинът за приложения също така е обект и на много публични дебати, в които Apple бива обвинявана за монопол, при който налага собствените си приложения и не позволява на много разработчици от трети страни да спечелят очакваните приходи.

Сред недоволстващите разработчици се причисляват и компании като Spotify и Basecamp, които привлякоха вниманието на влиятелните в индустрията и правителствените регулатори в САЩ, които обсъждат дали компанията действа по монополен начин.

„Поради пазарната мощ, която Apple има, тя причинява прекомерен монопол и се възползва от господстващата си позиция – отказва достъп до пазара си или кара разработчиците да изплащат 30% комисионна от своите приходи“, заяви репортерът Дейвид Цицилин, демократ от Ню Йорк, който ръководи антитръстов отдел в Комитета.

Европейският съюз също започна две разследвания на Apple, като едно от тях, е предизвикано от оплакване на услугата за стрийминг на музика Spotify, в което компанията изразява своето недоволството от високите комисионни, които технологичният гигант изисква и от ограниченията, които Apple поставя на своите разработчици за плащания извън приложението, които им излизат по-евтини, тъй като компанията събира и процент от сумите за абонаментните разплащания в услугите от трети страни.

Според първоначалната информация обаче, пътят до пълната миграция към изцяло собствени процесори на Apple е наистина дълъг. Компанията може да позволи на разработчиците на приложения и третите ѝ страни партньори да наемат предварителна версия на компютрите с техни чипове, но тези устройства няма да се продават публично на пазара поне до следващата година. Анализаторът О’Донъл смята, че на Apple ще ѝ бъдат необходими години, докато направи успешната миграция.

Колко сложен е процесът?

През 2005 г, когато Apple последно направи миграция на платформата и премина към процесори на Intel, компанията и нейните партньори бяха принудени да извършат изключително много работа по промяна на кодиращата дейност, така че приложенията и операционната система, които работеха на „двоичния“ език за чиповете на IBM, да бъдат съвместими с чиповете на Intel.

За повечето наблюдатели от индустрията по това време ходът имаше очевиден смисъл. Чиповете на Intel предлагат по-добър живот на батерията и по-добра производителност от IBM чиповете, които Apple използва. В крайна сметка Apple успя да се възползва от работата си с Intel и успя да създаде модели като супер тънкият MacBook Air, който изтласка почти всички свои конкуренти и накара всички производители на лаптопи да се стремят да предложат по-тънки, по-леки и по-добре изглеждащи устройства. Все пак нека си припомним лаптопите, които бяха смятани за актуални през първата половина на изминалото десетилетие и през втората – не можем да не забележим разликата.

„Това е страхотна технология“, заяви съоснователят на Apple Стив Джобс, когато обсъждаше малките размери и високата производителност на първите модели MacBook Air през 2008 г. По това време Apple пускаше на пазара устройства като най-тънкият преносим компютър в света, с малко компромиси.

Ще бъде ли по-трудно този път?

Мобилните чипове са по-ефективни по отношение на мощността и ще позволят създаването на още по-тънки дизайни. Но за разлика от процесорите на Intel, iPhone и iPad чиповете на AMD все още не са доказани като достатъчно мощни за настолни и преносими компютри. И въпреки че технологичният гигант Microsoft и други компании да са създали лаптопи, работещи с мобилни чипове, повечето преносими компютри днес работят с процесори на Intel, които са различни от мобилните.

Apple също е много по-различна компания от това, което беше през 2005 г. Тогава дори нямаше iPhone. Годишната печалба на дружеството беше само 14 милиарда щатски долара от продажби, генерирани предимно от компютрите Mac. iPod, който ще продължи да води ренесанса  на Apple, тогава представляваше около 33% от продажбите на компанията по това време.

Днес продажбите на Apple са 19 пъти по-големи. Всеки ход, който компанията прави сега, ще има много последващи резултати поради огромната си и сериозно увеличена клиентска база и огромната си екосистема от разработчици, които изградиха приложения и аксесоари за своите продукти.

„Apple трябва да покаже какво има за потребителите и какво предвижда за разработчиците“, казва Патрик Муърхед, анализатор в Moor Insights & Strategy и бивш ръководител на отдела за мобилни чипове в Intel, който се конкурира пряко с Advanced Micro Devices.

Все пак, казва той, вероятно разчитане на технологичната индустрия на уеб-базирани приложения, като услугата за съобщения Slack, онлайн воденето на лични бележки Evernote и онлайн приложенията за продуктивност G-Sute на Google ще направят прехода по-лесен, тъй като те са проектирани да работят еднакво на всяко устройство, за което е обявено, че са съвместими.

По-големите ползи ще дойдат в по-далечно бъдеще

С двете операционни системи macOS и iOS, работещи на една и съща платформа, Apple има възможност в крайна сметка да обедини и двете системи или поне да рекламира възможността на разработчиците да създават едно приложение за по-лесно стартиране на множество продукти.

Докато публичното прекратяване на отношенията между Apple и Intel може официално да стане факт този понеделник, това не е единственото нещо, което хората очакват да чуят.

Най-големите промени се очакват за iPhone и iPad, където се очаква тази година Apple да позволи по-големи възможности за персонализиране на началния екран и по-добри технологии за добавена реалност. AR технологията, която използва камера или екрана на телефона или таблета за наслагване на компютърно генерирани изображения в реалния свят, се очаква да бъде първоначалната стъпка на Apple, като в края на годината се очаква компанията да представи и своите AR очила.

Също така се носи информация, че Apple е готова да дебютира нови настолни компютри iMac, които ще работят с по-мощни процесори на Intel, за да привлече потребители, докато се подготви за преминаването към собствените си процесори следващата година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари