Светодиодните източници на светлина са намалили всеобщото изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата на Земята с 570 милиона тона само за 2017 година.

Приблизително толкова въглероден диоксид изхвърлят в атмосферата 162 въглищни електроцентрали. Информацията е на Digitimes, който уточни, че светодиодните лампи са с 40% по-енергийно ефективни от флуоресцентните и с 80% по-ефективни от класическите лампи с нажежаема жичка.

Ако погледнем процентите, спасението на планетата става с твърде бавни темпове: LED осветлението е намалило изхвърлянето на въглероден диоксид с 1,5%. Но специалистите са убедени, че това число бързо ще нарасне с нарастване използването на все повече светодиодни лампи.

LED лапите не само консумират значително по-малко електрическа енергия в сравнение с другите източници на светлина, но и работят по-дълго: обикновено с години, без да променят особено своите параметри. Освен това, за разлика от флуоресцентните лампи, светодиодните не съдържат живак. Но светодиодните лампи обикновено са по-скъпи от лампите с нажежаема жичка и от флуоресцентните решения.

Според статистиките на IHS Markit, най-много въглеродни емисии е спестил Nichia, продал 10% от всички LED лампи на пазара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари