Според Bloomberg, тази седмица Google ще обжалва в съда рекордната глоба на Европейския съюз от 4,3 милиарда евро. По време на петдневното изслушване в Европейския съд с обща юрисдикция в Люксембург, компанията ще се опита да докаже на съдиите, че Европейската комисия е сгрешила, настоявайки да се променят антиконкурентните по нейното мнение договори с производителите на Android-телефоните.

ЕК установи, че договорите на Google нарушават антитръстовото законодателство, в които се изисква от производителите на Android-телефони да използват търсачката и браузърните приложения на Google и други фирмени услуги, когато искат да лицензират магазина за приложения Google Play Store.

Въпреки че Европейският съюз нарече условията по подобни договори незаконно ограничение, Google твърдят, че решението му подкопава бизнес модела, който им позволява да предоставят безплатен софтуер за Android, чрез генериране на приходи от реклама. Google, който генерира приходи от 182,5 милиарда долара миналата година, стартира доходоносен бизнес с банери и видеореклама, благодарение до голяма степен на доминирането на Android на пазара на мобилните операционни системи.

Android представи на всички по-голям избор, а не по-малък, и поддържа хиляди успешни бизнеси в Европа и по света“, заяви говорителят на Google днес преди изслушването му. – ‘Този случай не е подкрепен нито от факти, нито от закон.

Въпреки че спечелването на едно от трите съдебни дела, които Google заведе срещу ЕС, може да засили позицията на компанията, едва ли ще успее да спре регулаторния натиск. В най-добрия случай това ще промени някои от конкретните закони, обсъждани от законодателите, каза Георгиос Петропулос, научен сътрудник в брюкселския аналитичен център Bruegel.

В същото време, от Bloomberg смятат, че победата на компанията над мощния антитръстов орган на ЕС ще подкопае способността му да овладява технологичните компании и ще ограничи способността й да изисква промени в бизнеса. На 10 ноември съдът ще се произнесе по подадената по-рано жалба за отмяна на антимонополната глоба на ЕС от 2,4 милиарда евро, след което ще стане ясно на чия страна е съдът.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари