Тази седмица Tesla трябва да представи отчета по продажбите

4
443

Тази седмица Tesla трябва да обяви колко са продадените електромобили за второто тримесечие на тази година. За Илън Мъск е много важно да покаже рекордни резултати и той използва служителите от всички отдели, за да помагат в логистиката. Както обикновено, мненията на анализаторите се различават.

През първото тримесечие на годината Tesla достави 63 000 електрически автомобила, което е с 30% по-малко в сравнение с последното тримесечие на 2018 година. Компанията иска да навакса и през Q2 да продаде около 90 000 електромобила в целия свят.

През последните три месеца компанията вече продаде в САЩ и Канада 49 000 електромобила, но Мъск иска през останалите дни на седмицата да постави рекорд, като продаде още 12 000 автомобила. Обещани са солидни премии при постигането на тази цел.

Към днешен ден Tesla доставя почти 1000 електромобила дневно на своите клиенти от САЩ, но планира да подобри този показател.

Мненията на аналитиците

Продажбите на трите модела електромобили на Tesla в САЩ за миналата година се приближиха до 200 000. За същия период BMW, който произвежда автомобили от висок клас, има с 50% повече продажби – над 311 000 електромобила. Но портфолиото на BMW включва цели 18 леки и товарни автомобили, без да се има предвид екзотиката. Според аналитиците на Business Insider, проблемът на Tesla не е в продажбите и доставките на електромобили, а в доходността на този бизнес.

Според Business Insider, Tesla не би трябвало с всички сили да се стреми да да продава колкото се може повече. Компанията трябва да промени производството. Идеята е Tesla да продава около 400-500 хиляди електромобила годишно, но това да са електромобилите, които носят най-много печалба. Ако компанията продаде допълнителни 100 000 електромобила, от които почти нищо няма да спечели, какъв е смисълът на тези продажби?

Но фондовата борса се интересува именно от броя продадени електромобили. Виждаме, че през изтеклия един месец цената на акциите на Tesla се повиши с 20% и може да излети още нагоре, ако рекордът от 90 000 продадени електромобила все пак бъде поставен.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gotqn
gotqn

По-добре държавата да помогне с някой друг милиард за производство на ел. автомобили, отколкото за нов самолетонасач.

Dave
Dave

Скоро нефта ще се ползва само за боя за обувки така че голям праз че го точат някъде си…

Lordoff
Lordoff

BMW не може да продава 311 000 електромобила, мисля че има грешка в статията.

memer
memer

Stonk ↗