Тази спортна кола е изработена почти изцяло от рециклирани материали

1
876

Тенденцията да се заменят автомобилите с двигатели с вътрешно горене и да се намалят глобалните емисии на въглероден диоксид с преход към електрически автомобили вдъхновява холандски екип от студенти, които искат да направят още няколко стъпки в тази насока.

Екипът от Технологичния университет в Айндховен в Холандия е създал автомобил, който е почти изцяло направен от рециклирани отпадъци.

„С този автомобил искаме да покажем, че отпадъците са ценен материал, като може да бъде намерено приложение за тях в сложни конструкции и разработки като автомобилите“, каза в изявление Матийс ван Вайк, който е член на изследователския екип.

Колата, наречена „Luca“, разполага с електрическо задвижване с два електрически мотора, които ѝ позволяват да достигне максимална скорост от 90 km/h.

Тъй като малкият двуместен автомобил тежи малко под 800 паунда без акумулаторните батерии – около половината от теглото на конвенционалните електрически автомобили, пробегът му е 136 мили.

Шасито на автомобила е съставено предимно от ленени влакна, смесени с пластмаса, която е извадена от океана и рециклирана. Необичайната комбинация от различни пластмаси и полимерни влакна придава на шасито изненадваща твърдост – особено когато се комбинират с естествените ленени влакна.

Тялото е направено от рециклирана твърда пластмаса със специално фолио – вместо да разчита на токсична боя, която да придаде жълтия състезателен цвят на колата.

Дори интериорът е произведен по високи екологични стандарти. Възглавниците на двете седалки са пълни с кокосови влакна и ненужни конски косми. Тапицерията на самите седалки е изработена от рециклиран PET материал, но според екипа „те се усещат и наподобяват силно велурена тапицерия“.

„Ние колективно произвеждаме около 2,1 милиарда тона отпадъци годишно – това е 7380 пъти повече от размерите на футболния стадион PSV. За да демонстрира, че тези отпадъци могат да бъдат използвани повторно по полезен начин, нашият студентски екип TU/ ecomotive представя кола, направена почти изцяло от отпадъци. Резултатът е спортна на вид електрическа кола наречена Luca с основа от лен и рециклирана пластмаса. Шасито на Luca се състои от уникален сандвич панел, разработен от студентите ни в сътрудничество с няколко компании. Въпреки че пластмасовите материали използвани за шасито са престояли в океана в продължение на няколко години, те са преминали през специална обработка, която е била в състояние да им придаде достатъчна здравина.“ Казват от Технологичния университет в Айндховен.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари