Тайландец на съд за обида на краля във Facebook

0
34

В петък полиция е арестувала тайландски компютърен програмист по обвинения за обида краля на страната чрез публикация в страница във Facebook. Ако бъде признат за виновен, ще получи присъда лишаване от свобода до 15 г.

Супарак Пучайзенг, 40 г. жител на Банкок, е обвинен в нарушаване на Закона за компютърните престъпления, защото е публикувал оклеветяващи коментари.

Пучайзенг отхвърля обвиненията, че е обидил 83 г. крал Бхумидол Адулядеж (на снимката). Полицията е конфискувала преносимите и настолните му компютри.

Казусите, свързани с обида монарха на Тайланд, са се увеличили значително през последните години, но петъчният арест е първият откакто новото правителство пое властта през август, според мрежата от активисти Freedom Against Censorship Thailand.

Заместник министър председателят – Халерм Юбумрунг, който отговаря и за вътрешните работи, през миналия месец е съобщил, че борбата с антимонархистки сайтове е част от програмата му, цитира Асошейтед Прес.

През март 38-годишният уеб дизайнер Thanthawut Taweewarodomkul от Тайланд беше осъден на 13 години лишаване от свобода, защото е публикувал коментари, които нанасят обида на държавния глава.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за