Тайни агенти докладвали за грешки в Tor на създателите му

0
52


Ако се вярва на новините, които създават разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън около анонимизиращия софтуер и мрежа на Tor, то компрометирането на анонимността на ползващия клиента на Tor не само е възможна на теория, но и се е случвала и на практика. Миналата година например, Федералното бюро за разследване успя да разбие педофилската мрежа Lolita City и хостващата я услуга Freedom Hosting (които се намираха в мрежата на Tor), но доколкото стана известно, агентите са се възползвали основно от уязвимост в клиента, с който бива осъществявана връзка с Tor, а именно – специална версия на Firefox – а не са компрометирали анонимността на целите си чрез успешно проследяване през веригата от сървъри, през които минава връзката.

The Next Digit предава, че бунтарски настроени агенти на американската АНС и британската GCHQ са помагали на Tor чрез докладване на бъгове в анонимизиращия софтуер, откривани от шпионите, и по този начин са саботирали работата на своите работодатели. За това предава поне изпълнителният директор на Tor Project Андрю Люман, като по думите агентите имат основна роля при запушване на дупките в Tor.

Всъщност в пространното интервю за Би Би Си, в което той споделя своите подозрения, той уточнява, че докладването на грешки за Tor е напълно анонимно, но нивото на знание за системата, разкриването на нещо съвсем незначително на пръв поглед, да речем в дизайна, би отнело на някого огромно ресурси и време, което подсказва, че докладващият едва ли е случаен ентусиаст. А самите служители на тайните агенции невинаги докладват в прав текст: „Нужно е да оправите това и това“, а по-скоро задават въпроси от рода на: „Това за какво е тук?“ и разни подобни, които подсказват непряко на отговарящите за сигурността на мрежата, къде да гледат за възможен проблем. Любопитен е и друг факт, който споделя Люман: докато част от британските шпиони се опитват да хакнат системата, друга част работи с Tor, за да провежда своите операции и междувременно съобщават за грешки в кода. В случая, Люман посочва проблеми във функционирането на търсачката.

А защо се случва подобно нещо, пита го Лио Келион от Би Би Си – шпиони да саботират шефовете си?

„Провеждах разговори на няколко пъти с Уилиям Бини, той е един от хората, от които изтече информация за действията на АНС, и има нещо много любопитно във факта, че той все още поддържа връзка с много хора от Агенцията и по неговите думи хората, които работят там са изключително притеснени от факта, че шпионират американци и правят разни други неща, които не би трябвало да правят“, обяснява Люман, допълвайки, че общо взето в момента хората в тайните служби са разделени на два лагера: хора, които подкрепят изтичането на информация и са несъгласни с действията на шпионите, и такива, които не мислят, че хората трябва да имат лично пространство и свобода.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за