fbpx
5 C
София

Така ще изглежда ядрена война между САЩ и Русия според учените

Най-четени

Светът си припомни за глобалната заплаха от война, след като Владимир Путин заяви, че не „блъфира“, и обвини Запада в „ядрен шантаж“. При наличието на съвременни технологии и ядрени оръжия някои хора се питат как би изглеждала една нова световна война.

Учени от „Принстън“ решават да разработят този потенциален сценарий

Използват „независими оценки на настоящите позиции на силите на САЩ и Русия, плановете за ядрена война и целите на ядрените оръжия“. Аудио-визуалният сценарий се нарича „План А“ и показва колко опустошителна би била една ядрена война.

В четириминутното видео Русия се опитва да се пребори с членовете на НАТО. Първоначално войната е между западноевропейските държави и Русия.

След като всички големи градове са бомбардирани, войната се обръща между САЩ и Русия.

Симулацията предполага, че Русия ще се насочи към големите градове на САЩ и че в тези големи градове няма предупреждения за бомбена заплаха. В действителност цивилните граждани биха знаели предварително дали евентуално ще бъде взривено ядрено оръжие, което би дало на някои достатъчно време да потърсят убежище.

Учените стигат до заключението, че при ядрена война, с участието само на Русия и САЩ, ще загинат 3,1 милиона души в рамките на 45 минути.

Според симулацията общо, в Европа, Азия и САЩ, 90 милиона души ще бъдат убити в първите няколко часа на конфликта. В това число не са включени смъртните случаи от ядрените отпадъци или други дългосрочни последици.

Дори малка по мащаб ядрена война между две по-малки държави би имала катастрофални последици за останалата част от планетата.

Все пак съществуват правно обвързващи договори между държавите, включително Русия, които не позволяват да се стигне до ядрена война. Към момента военните експерти считат, че ядрен конфликт няма да има.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини