Тактилен сензор с чувствителност, по-голяма от човешката

0
199

Южнокалифорниййските учени от Viterbi създадоха устройство, което е в състояние да „осезава“ различни материали и е с чувствителност, по-висока от човешката. Причина за доброто осезание е тактилният датчик BioTac, който подражава на върховете на човешките пръсти.

Сензорът BioTac е с меко покритие, под което се намира малък резервоар със специална течност, чрез които е възможно с висока точност да бъде определена приложената сила и температурата на докосвания обект. Високата чувствителност на сензора е получена благодарение на покрития с фин релеф външен пласт, който при докосване и плъзгане създава вибрации, а техният анализ чрез датчици разположени в течността позволява идентифицирането на докосвания материал. Учените напомнят, че човешкото осезание принципно има подобен строеж, но чувствителността на машината е по-висока.

Новото устройство-робот е в състояние да идентифицира 117 материала и обекта сред които текстилни тъкани и платове, канцеларски материали и инструменти от автомобилната работилница. Роботът докосва обектите средно по пет пъти, преди да даде отговор с 95% точност.

Учените са разработили технологията предимно за изготвяне на електронни протези с функции за обратна връзка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари