„Такъв вирус досега не е имало“: след седмица в Ухан ще има 200 хиляди заразени

36
10256

Епидемиолозите от САЩ и Великобритания предупредиха, че един заразен с новия коронавирус човек инфектира до четирима други хора. Това означава, че за спирането на епидемията е необходимо да бъдат спрени над 75% от това заразяване. Засега човечеството губи: към днешен ден заразените са с 1300% повече отколкото бяха преди една седмица.

Специалисти от САЩ и Великобритания преди броени часове публикуваха статистиките на степента на зараза с китайския коронавирус 2019-nCoV. Прогнозите на учените, базирани на създадения от тях подробен компютърен модел не са добри: според тях, след две седмици ще има 250 000 заразени с новия вирус. В сайта medrXiv бе публикувана статия, в която специално се подчертава, че вирусът е заразен по време на инкубационния период – тоест, неговите носители могат да го разпространяват още преди да са изпитали първите симптоми на заразата и няма как да се досетят, че трябва да посетят лекар.

Според епидемиолозите от университета Ланкастър, Центъра за вирусни изследвания в Глазгоу и университета на Флорида, в Ухан са разкрити едва 5% от заболелите.

Най-опасният показател на този коронавирус е факторът за репродукция на инфекцията (𝑅0), който показва колко здрави хора заразява един заболял. В новия коронавирус този показател е от 3,6 до 4,0. А това означава, че пътищата за разпространение на инфекцията трябва да бъдат съкратени със 75%. Пресмятанията се базират на данните от 21-ви януари тази година.

Харврдският епидемиолог Ерик Фейгъл-Динг (Eric Feigl-Ding) съобши в своя Twitter акаунт:

„Никога през живота си не съм виждал числото 3,8 – това означава термоядрена пандемия“.

За сравнение, 𝑅0 на вируса на атипичната пневмония (SARS) бе 2,0-3,5. Но този вирус не се предаваше от човек на човек по време на инкубационния период, а и симптомите на болестта бяха по-ярко изразени. Факторът на репродукция на SARS след карантината намаля до 0,4.

За Ухан – 11-милионният китайски град, който е в епицентъра на епидемията, учените пресметнаха, че при сегашния 𝑅0 фактор, броят на заразените ще достигне 191 529 души. И още, заразата бързо се разпространява и в другите градове на Китай, включително главните мегаполиси Шанхай и Пекин.

Следва излизане на заразата извън границите на Китай, като се очаква основния удар да поемат Тайланд, Япония, Тайван, Южна Корея и Хонконг.

Изключително важен фактор за разпространение на коронавируса е китайската нова година и доколко жителите на тази страна ще пожелаят да ограничат своите пътувания както в Китай, така и зад граница.

До подобни изводи достигнаха и специалистите на Хонконг, които създадоха собствен компютърен модел за разпространението на заразата. А уеб порталът SCMP добавя, че в Ухан заболелите са вече 44 000, а заразата вече е разпространена в повечето големи градове от континенталната част на Китай.

36
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
27 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Запознат
Запознат

Хайде стига с тези вируси и с тези сензации.
Само всявате паника и истерии.

Име
Име

Ти па щото си много убаф! Няма да се изненадам ако реалните данни са до с няколко пъти повече. Все пак Китай е комунистическа държава, а всички знаем как се развива случката с Чернобил 😉

наме
наме

Майка ти е комунист. Минали са китайците покрай комунизма, но отдалече, САЩ са повече

Запознат
Запознат

Запомни какво си казал… и след 1 година ще видим какво е било положението.
А това колко съм хубав няма нищо общо с новината.

шшшштт
шшшштт

и кво като е комунистическа тука сякаш не сме като погледнеш само какъв ни управлява….тъй че мълчи не си никак интересен

Цветен Либераст 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🌈🌈🌈🌈🌈
Цветен Либераст 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🌈🌈🌈🌈🌈

Само така смърт за Коминистийте!!!

Крилеп
Крилеп

Умрели 59 човека от вируса .

Всяка секунда се самоубива човек- по 87 000 човека на ден.

Смърта на Кобе е трагедия .
Самоубиството на 1 милион хора на година е статистика.

Анти.Депресия - 136hz
Анти.Депресия - 136hz

Самоубиството на 31 милиона хора на година е статистика.

play.google.
com/store/apps/details?id=com.boedec.hoel.frequencygenerator

👽
👽

Ниско ph – навесняват вируси и гъби(рак) за да качат ph

Високо ph – навестяват бактерии за да свалят ph

👽
👽

Смърта не е зарди вируса , а поради ацидоза – гъстата кръв не може да храни органите , тъпчат ги с лекарства и кръвта става още по гъста
накрая черният дроб спира да работи после и другите.

Чели ли сте
Чели ли сте

Стивън Кинг – Сблъсък?

Р.Ф.
Р.Ф.

Рандъл Флаг?

Според вас
Според вас

минусите какво означават:
а) тъп съм, и не чета книги
б) не мога да чета
в) чета, ама тоя Стивън Кинг го мразя, чета само биографията на Азис
г) чел съм я, ама не я разбрах

Според мен
Според мен

минусите означават: „С удоволствие чета автори като Херман Хесе, Селинджър, Камю, Сартр, Робърт Пърсиг, Достоевски, Айзък Азимов, Станислав Лем, Джон Уиндъм, братя Стругацки, Пол Андерсън, Сергей Лукяненко и още стотици, ако не и хиляди други. Но предпочитам да не си губя времето с изтърканите клишета на Стивън Кинг, Дийн Кунц, Дан Браун, Джеймс Ролинс и подобни, при които прочетеш ли едно произведение, всички следващи ти се струват като негови вариации с леко променени подробности. И съм достатъчно умен да зная, че пред съюза „и“ не се поставя запетая ;)“.

Тогава
Тогава

и аз ти сложих един минус, че си пропуснал Франк Хърбърт, Артър Кларк, Фредерик Пол и Робърт Хайнлайн и доста други.
Всеки си има предпочитания. И не е много умно да поставяш оценки на книга, която дори не си чел. А е по темата.

КопаКабана
КопаКабана

Има един случай, в който се поставя запетая пред съюза ‘и’, когато запетаята е след просто изречение. Случаят тук не е такъв, а мисля че и останалите грешки са доста.

лошо
лошо

Ако наистина такива са размерите на заразата то е абсолютно сигурно че вирусът е изкуствено създаден във военна лаборатория

Коментар
Коментар

по тая логика и чумата 14в. е създадена в лаборатория. Обикновено, който има вирус – има и ваксина. В случая няма печеливш – китайците няма да пътуват т.е. няма да харчат.

лошо
лошо

Няма място за сравнение с чумата от 14в разрастнала се за 10 години и продължила повече от век.

Надблюдател
Надблюдател

Ето ти хигиената там :
https://www.google.com/search?q=does+chinese+people+have+hygene&oq=does+chinese+people+have+hygene&aqs=chrome..69i57.11223j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ако ми кажеш че без течаща вода в къщата и без тоалетна и без канализация (а не тръба на улицата) има хигиена и не е като 14ти век или испанския грип просто незнам?
Азия не знае какво е цивилизация и това си е така от векове – реално само в Русия има нещо такова като течаща вода и баня.

Апокалипсът
Апокалипсът

Китайците ядат кобри от хиляди години, кое му е различното сега ?
Някой очевидно е експериментирал с кобрите.

др злобюл
др злобюл

Вирусът е изкуствено създаден от САЩ, като поредна стъпка от търговската война със света и по-специално с Китай. Дано не им се размине тоя път

Запознат
Запознат

Параноята ти е всеобхватна.
Хубаво е да си пиеш редовно хапчетата.
Какъв си такъв социопат, че да желаеш лошо на голяма група от хора ?!

Аз-Съм
Аз-Съм

В този град не е ли най-голямата химическа лаборатория на Китай? Може би са забърквали нещо за Тръмп и са объркали нещата…

ти-си
ти-си

Твърде очевидно. По-скоро САЩ са избрали този град заради лабораторията в него.

Запознат
Запознат

Очевидно е че двамата сте фенове на конспирациите.
Знаете ли какво ще стане, ако САЩ си позволят да пуснат биологично оръжие в Китай ?!
Да не мислите, че са толкова глупави американците ?

Станислав
Станислав

Не, по-глупави са!!!!

Fake News
Fake News

Точно те смятат, че няма какво да се случи. И че никой няма да иска да влиза във война с тях. Пък ако поиска пак добре – win-win.

той-е
той-е

Само да напомня, че и Хирошима беше избрана за цел заради съсредоточаването на военни лаборатортии… За останалото – сами си правете изводите.

adres
adres

От 2 милиарда Китай – имало 1200 болни, и 80 починали….
Но важното е да всяваме паника.

И… какво общо има това с IT новините?????

djagi
djagi

Вече ти казах – тъп си. И ти куца елементарната логика, например, че винаги би имало един момент, в който има 1200 болни и 80 починали, както и че ще има следващ момент, при който да са 2900 болни и 81 починали, после ще са 30000 болни и 200 починали и т.н. … Тук не е важно колко хора са болни процентно спрямо населението на Китай (или Земята), а скоростта с която се разпространява заразата, дългия инкубационен период, смъртността, липсата на лечение, скоростта с която вируса мутира и т.н.

drr
drr

djagi – а на теб кой ти каза че си умен? Всъщност – тъп си!

adres
adres

По последни данни: 2800 болни, 81 починали.
В китай има грубо 2 милиарда души.

2800 от два милиарда е точно 0.00014 процента.
81 от 2800 е 2.9%

т.е. смъртността е 2.9% и стига сте насаждали ПАНИКА!
Насаждането на паника е престъпление!

djagi
djagi

Тъп си. Пък и „смъртността е 2.9%“ показва, че ти липсва елементарно логично мислене. Само идиот би разделил броя на заразените на броя на починалите и да получи процента на смъртност, защото би трябвало тези дето ще починат, да умират на секундата в която се заразят.

ohoh
ohoh

Дали има връзка с обявената грипна епидемия в училищата?

U4en
U4en

ай ти новини само както калдата си ги разбира