fbpx
13.5 C
София

Тези роботи проверяват и ремонтират вятърни турбини и няма нужда хората да го правят

Най-четени

Въпреки че вятърните турбини произвеждат чисто електричество в помощ на човечеството, лесно могат да се повредят и да представляват истинско предизвикателство за хората – често изпускат масло, перките им се съсипват от времето, като увеличават съпротивлението на вятъра, но и замърсяват земята под тях.

Компанията за роботика Aerones спестява време на човешката работна ръка, като роботи с дистанционно управление почистват и проверяват вятърните турбини.

Ерозията е голям проблем за перките на вятърните турбини. Повърхността на всяка перка остарява постепенно поради различни микроби във въздуха, лед, сняг и дъжд. Аеродинамиката на перките се уврежда с течение на времето и се износва външният слой. В резултат на това през целия живот на турбината се произвежда значително по-малко енергия. Затова и редовната поддръжка на перките е от решаващи значение за структурата на вятърната турбина и удължаването на нейния живот.

Според Aerones, роботите могат да спестят време за престой на вятърните турбини от четири до шест пъти, както и да намалят времето от пет до десет пъти, като по този начин увеличат годишното производство на енергия с 12%. Престоят (периодът, в който системата е недостъпна) се увеличава при по-големите турбини, а перките се поддържат все по-трудно с традиционните практики на хората. Всеки час, в който турбината не работи, струва все повече и повече, тъй като цените на електроенергията не спират да растат.

Как работи роботът?

Градивният елемент на базовата платформа на Aerones Wind Turbine Leading Edge Repair Robot има цял набор от инструменти. Тази система позволява управление във всякакви пространства. Към модула могат да се прикрепят механични ръце, които имат различни функции за поддръжка и проверка – шлайфане на повърхността, почистване, нанасяне на препарати, отстраняване на защитната лента и защитното покритие.

Роботите на Aerones почистват турбините и перките им, като ги пръскат с течен препарат. Роботите също така събират замърсената течност от турбините и я насочват към филтрираща станция. Роботите изследват перките с помощта на ултразвуково сканиране и специални камери. Поправят ги, като почистват предните зони и запълват празнини или ерозирали повърхности, Освен това, те могат да използват и специфично покритие, за да спрат образуването на скреж или лед върху турбините в по-студен климат. Знаят как да изградят и цялостно защитно покритие, което да ги пази от различни природни бедствия.

До този момент компанията е почистила над 5000 турбини в 19 различни страни. Екипът разработва и още по-модерни технологии за ремонт, които официално ще стартират през 2023 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини