Телевизията създава вълна от престъпления?

0
2

Изследване проведено в затвори на САЩ показва, че има пряка зависимост между редовното гледане на телевизия и склоността към убийство.

В рамките на проучването са интервюирани 3500 затворници. Резултатите показват, че телевизията влияе на повече от 99,5 % от престъпниците, когато нарушават закона.

Специалистите смятат, че насилието на телевизионния екран е преминало критичното ниво, при което започва вълна от престъпления. Тази вълна не може да бъде овладяна от правоохранителните органи на много държави. Една трета от запитаните смятат, че телевизията им влияе негативно.

Освен това, учените установяват, че честотата на телевизионната развивка (50 Hz) съвпада с биоритмите на определена зона от кората на главния мозък. Тази зона е отговорна за агресията и сантименталността при хората. Имено поради това, според един от авторите на доклада, преди и след извършване на незаконна проява, престъпниците са склонни към проява на своите слабости.

Според изследователите, решението на проблема с телепрестъпността е в пълната забрана за използване на кинескопи в битовата техника. От профилактична гледна точка трябва да се ограничи достъпът на деца до телевизорите.

Източник: bgfactor.org

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за