Теленор стартира информационна видео поредица – 5G Talks

0
217

В началото на юни Теленор България даде официален старт на своята 5G мрежа. Във връзка с това компанията стартира специална информативна видео поредица, наречена 5G Talks. Чрез няколко клипа и блиц интервюта едни от най-интересните хора, стоящи зад планирането, изграждането и поддържането на 5G в телекома, дават отговор на най-важните въпроси.

Три са основните компоненти на екосистемата, от които клиентът се нуждае, за да се наслади на новото поколение мрежа: 5G покритие; 5G тарифен план и 5G устройство

Операторът предлага достъп до иновативната технология без допълнително заплащане за всички клиенти на абонаментен план като част от 5G стратегията. Портфолиото от 5G устройства надхвърля 30 модела и до края на юли операторът предоставя 100 лв. отстъпка за закупуване на 5G устройство при връщане на старо устройство.

Във видеата ще чуем разказ за това как се планира и гради една 5G мрежа, как се поддържа и как се постига високото качество, за което компанията бе наградена с четири поредни престижни сертификата Best in Test за качеството на своето 4G покритие от международната, независима компания за бенчмарк umlaut.

Първият клип от 5G Talks, който можете да намерите в тази статия, ще научим кои са  основните правила и дейности, нужни за да може една мобилна мрежа от ново поколение да функционира. Пред камерата застават инженери от компанията, отговарящи за възможността да се наслаждаваме на всичките екстри и характеристики, които 5G предлага.

 Георги Джанков, ръководител на отдела за изграждане на мрежата към CETIN България разкрива повече за техническата страна на 5G мрежата:

“Преди всичко, трябва да разясним какво всъщност е мобилна мрежа и какви компоненти се съдържат в нея. За да има 5G мрежа, тя трябва да има: отдалечена клетка, или така наречената – базова станция, която е основната част от една мобилна мрежа. Нейните компоненти са: core network, която се разполага в дейта центрове и където се намира цялото оборудване за управлението на мрежата. След това идва преносната среда – която е оптична и по която се предават връзките, както и устройствата на крайните потребители, които приемат сигнала”, споделя Георги.

Иво Тишев, старши инженер “Опорна мрежа” в Теленор България отговаря на въпросите ни относно какво ще донесе всичко това за крайните потребители. Как 5G ще промени изцяло мобилното преживяване?

“Първaтa разлика, която абонатите, преминали към 5G, ще усетят, определено е скоростта. Вече няма да се налага да чакаме с часове свалянето на големи по обем файлове или програми, като един четиричасов филм с висока резолюция, може да бъде достъпен само за няколко минути. Употребата на cloud-gaming или преминаването на публичния транспорт към автономно управление е напълно осъществимо с мрежа, каквато е 5G в близко бъдеще. Fixed Wireless е другата технология, която елиминира нуждата от физически или оптически кабели за достъп до интернет. Единственото, което тя изисква, за да имате бърза интернет 5G връзка, покритие и наличието на домашен рутер”, казва той.

Вижте повече във видеото:

1 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари