fbpx
15.5 C
София

Телескопът Джеймс Уеб откри галактики, които не би трябвало да съществуват

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В своето ново изследване от 22-ри февруари тази година, международен екип астрофизици с помощта на космическия телескоп Джеймс Уеб откри шест нови галактики, появили се толкова рано и които са толкова масивни, че не би трябвало да съществуват в рамките на сегашния космологичен модел.

Шестте галактики, показани на снимката най-горе, са се образували след от 500 до 800 милиона години след Големия взрив. Показаната в левия долен ъгъл галактика има приблизително толкова звезди, колкото днес има в нашия Млечен път, само че разположени 30 пъти по-плътно.

Всяка една от тези галактики би трябвало да се е появила в самата зора на Вселената – приблизително преди 13 милиарда години. Освен това, те са наистина гигантски – някои от тях имат толкова звезди, колкото има днес нашата галактика. Според учените, през въпросните 500-800 милиона години след Големия взрив, тези галактики е нямало как да се образуват.

Досега откритите от Уеб ранни галактики (например тези, които са се появили 350 милиона години след Големия взрив) бяха доста малки. Изследователите все още имат нужда от повече данни, за да потвърдят, че тези галактики наистина са толкова големи и стари. Въпреки това предварителните наблюдения показват, че изображенията на Уеб потенциално ще доведат до пренаписване на учебниците по астрономия. Учените твърдят, че има и други интересни варианти – например, те биха могли да са слаби квазари.

Учените отбелязват, че в нашия Млечен път се образуват по около една-две нови звезди годишно. И ако възрастта и размерът на откритите галактики са верни, някои от тях би трябвало да са образували стотици нови звезди годишно през цялата история на Вселената. Изчисленията показват, че по онова време просто не е имало достатъчно обикновена материя – материята, от която се състоят звездите, планетите и нашите тела, за да се формират толкова много звезди за толкова кратко време.

„Ако дори една от тези галактики е истинска, това ще сложи край на нашето разбиране за космологията“, казва един от авторите на статията, Ерика Нелсън.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини