Телескопът Хъбъл може да работи до 2018 година

4
48

23-годишният телескоп Хъбъл все още върши добре своите задължения, а NASA смята, че той може да продължи така още около шест години. Космическата агенция има намерение да използва телескопа докато инструментите му не откажат напълно, съобщи Space.com.

Последният ремонт на Хъбъл беше направен през 2009 година и тогава прогнозата беше, че той ще работи до 2015 година. С оглед на сегашното му състояние обаче, експертите са увеличили очаквания живот на телескопа с още три години.

На всеки две години специалистите правят оценка на свършената от машината работа и преценяват дали ползите от нея оправдават разходите, които се правят. Когато данните от телескопа намалеят дотолкова, че да не си струва неговата поддръжка, той ще бъде изведен от орбита и унищожен.

Вече се работи по изграждането на наследник на Хъбъл. Това е телескопът James Webb Space, който трябва да бъде пуснат през 2018 година. Възможно е за известно време и двата телескопа да работят в космоса, изпращайки ценни данни на учените.

Хъбъл беше изведен в орбита през 1990 година, а след това беше ремонтиран и модернизиран от астронавти цели пет пъти. За последно го посетиха хора през май 2009 година, като това стана по време на последната мисия, преди прекратяването на програмата със совалките на NASA.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари