Телескопът Хъбъл стана на 20 години

0
18

След 20 години в орбита телескопът Хъбъл не само, че не е морално остарял, но е по-мощен от всякога. Той продължава да помага на учените в разгадаването на най-големите мистерии, които крие Вселената.

Телескопът Хъбъл е изстрелян в орбита около Земята от НАСА на 24 април 1990 година, в 8:33 часа източноамериканско време. Това е станало с помощта на космическата совалка Дискавъри. Оттогава насам той е един от най-ценните инструменти, с които разполагат астрономите. С негова помощ е установено, че Вселената се разширява с постоянно нарастващо темпо и се захранва с мистериозната тъмна материя. Някои от откритията направени с телескопа са били толкова важни, че са довели до пренаписването на някои учебници по астрономия.

Хъбъл се намира на 559 километра височина. Теглото му е повече от 11 тона, а скоростта, с която обикаля Земята е 7500 метра в секунда. Телескопът прави една пълна обиколка около планетата за малко повече от час и половина.

Според НАСА, все още предстои да бъдат направени най-големите открития с помощта на Хъбъл. Ще бъдат събирани данни за много далечни звездни формирования, както и за галактики намиращи се на ръба на Вселената.

Google също не пропуска да отбележи рождения ден на телескопа. В началната страница на най-голямата търсачка стандартното лого е заменено с рисунка на Хъбъл, който стои на фона на Земята и звездното небе.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари