Тенденция: Социалните мрежи отстъпват пред приложенията за разговори

12
941
Социалните мрежи те изтощават? Може би ще се зарадваш да чуеш, че не си сам. Популярният сайт Techopedia дори вече въведе термина изтощение от социалните мрежи (Social media fatigue), който обяснява тенденцията потребителите да се отдръпват от социалните мрежи, когато се почувстват претоварени от твърде много сайтове, приятели и последователи и твърде много време прекарано онлайн за поддържане на тези социални връзки

Като алтернатива се явяват приложенията за разговори, които вече заемат доминираща позиция. По данни на списание Business Insider, общото потребление на четирите основни приложения за разговори е било по-голямо от това на четирите основни социални мрежи през 2016 г. Популярността на приложенията за разговори нараства оттогава, основно благодарение на Viber и WhatsApp, докато Facebook и Twitter демонстрират застой.

Защо се случва това?

Има много обяснения, но най-простото от тях е и най-смислено. Приложенията за разговори предоставят на потребителите всички основни функционалности, които търсят в социалните мрежи, но без целия рекламен шум. Те са лесни за употреба и достъпни основно през телефон. Докато социалните мрежи все още срещат затруднения в това да предоставят идентично потребителско изживяване. Приложенията за разговори не те принуждават да минаваш през купища съдържание, което не те вълнува, като същевременно ти предоставят обаждания с високо качество на връзката, чат-ботове, индивидуални и групови чатове.

Друга причина да преминеш изцяло към приложения за разговори е сигурността на данните. Facebook беше дълго измъчван от скандали – от продажба  на лични данни на потребители на неизвестни лобисти през 2015 г., за което признаха три години по-късно, до излагане на риск на акаунтите на между 30 и 50 милиона потребители тази година.

Друг технологичен гигант Google, беше принуден да ликвидира социалната си мрежа Google+ през октомври. Това стана след като мрежата разкри личните данни на потребителите си и не каза за това на никого в продължение на месеци. А пробивите в сигурността продължават при Yahoo, Twitter и много други.

Приложенията за разговори могат да помогнат там, където социалните мрежи не могат. Добрите апликации разполагат с криптиране на съобщенията от край до край. Така че дори самото приложение не знае какво пишеш на половинката си след полунощ

Viber дори може да накара съобщенията ти да изчезнат автоматично след определено време, ако пишеш в таен чат (Secret Chat). Спам профилите се блокират от Viber и докато всичко, което е необходимо, за да активираш нов фалшив профил във Facebook са няколко секунди (за да въведеш различен имейл), за да направиш това във Viber се изисква активация на изцяло нов телефонен номер – като номерът ще бъде проверен преди акаунтът да бъде активиран.

Повишената сигурност за защита на личната ти информация не е за сметка на намален брой полезни функционалности в приложението. Най-популярната услуга за разговори предлага куп стикери и емотикони, групови чатове, опции за прикачване на файлове – всичко необходимо, за да изразиш емоциите си на момента.

Социалните мрежи вече забравят първоначалното си приложение. Милионите регистрирани потребители във Facebook не са се включили там, за да станат част от нарастваща екосистема, пълна с маркетингови промоции и медийни кампании, управлявани от неясни посредници от третия свят. Те по-скоро са търсили практичен начин да поддържат връзка със своето семейство и с приятелите си – нещо, на което са посветени приложенията за разговори.

Две са водещите приложенията за разговори от дълго време насам. Това са WhatsApp и Viber. Основната разлика между тях е в това, че WhatsApp принадлежи на Facebook от 2014 г. Проблемите със сигурността на компанията майка хвърлиха сянка и върху WhatsApp заедно със скорошното обявление, че някои функции на Facebook, включително и рекламите, ще бъда пренесени и в WhatsApp.

Viber на свой ред, фокусира вниманието си върху повишената сигурност на личните данни. Едновременно с това пуска нови функционалности. Такива като Chat Extensions, опция за редактиране и изтриване на съобщения, функция за превод и др. Приложенията за комуникация са подготвени за утрешния ден.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Стоян
Стоян
3 години

Ммм, да. Аз преди бях фен на Skype, обаче Microsoft го съсипаха. А и всичките ми познати ползват Viber, което е още една причина и аз да го ползвам.

Мартин
Мартин
Отговор на  Стоян
3 години

Напълно си прав! Използвах Skype близо 4-5 години, докато Microsoft не го купиха. В онзи момент, те съсипаха едно от най-използваните приложения за комуникация в света.

Радикален капиталист
Радикален капиталист
Отговор на  Стоян
3 години

Viber е някакъв странен източноевропейски феномен, цивилизованите държави не го ползват. Ще ти дам съвет, ползвай Телеграм, защото е най-мултиплатформен, най-трудно се следи и от най-трудно следящите е най-лесен за употреба. Няма комерсиална цел, реклами, а авторът е политически десидент от един от най-бруталните и деспотски режими.

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  Радикален капиталист
3 години

@Радикален капиталист: доста се набива на очи намека за „цивилизовани“ и очевидно нецивилизовани държави. На базата на какво даваш оценка за цивилизация? По темата – инструмента се ползва съобразно пазара и търсене/предлагането. Ако от близкият ми кръг хора и/или колеги се ползва месинджър Х, то има голям шанс да ползвам точно него. Ако работя с хора, които ползват телеграм – защо да не го ползвам? Проблема е че имам само един познат, който се опита да го ползва, защото се беше създал хайп, покрай забраната му в Русия. 80% от познатите ми ползват Вайбер, 90% от тях – фейсбук месинджър,… Виж още »

Капиталист
Капиталист
Отговор на  ngc-bg
3 години

На базата на всички показатели за качество на живот, които са публични.

Пешо
Пешо
3 години

Да, ама Вайбър е само за телефони, аз говоря с родителите си, искам да го правя седнал удобно пред компютъра, да ги видя на голям екран, също както и те, вместо да се взираме в малките екрани с протегнати ръце, скайп не става, дайте друга алтернатива

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  Пешо
3 години

Вайбер има за desktop – подържат се Windows, Linux и Mac:
https://www.viber.com/en/download/

асд
асд
Отговор на  Пешо
3 години

има Viber for PC

асд
асд
3 години

Защо хората използват „приложене за разговори“? Нямате ли си „зелена слушалка“ на телефоните?

Капиталист
Капиталист
Отговор на  асд
3 години

Не, защото зелената слушалка е мъртва. Скоро ще е окончателно мъртва.

sdef
sdef
3 години

viberкофти-рецлами глупости,WhatsApp върхът

sdef
sdef
3 години

Тъп начин да рекламираш Viber