fbpx
1.4 C
София

Термоядреният синтез е крачка по-близо, благодарение на нови постижения на Китай

Най-четени

Според вестник South China Morning Post (SCMP) Китай е направил голяма крачка към значителен принос в мащабен международен проект. Проект, който има за цел да произвежда енергия чрез термоядрен синтез. Ако той бъде успешен, може да е ключов за достигането до безкрайния източник на енергия. 

Китайските учени успешно са построили и тествали първия панел от т.нар. ултратоплоустойчива част за Международния термоядрен експериментален реактор (ITER) 

ITER е най-големият в света реактор за термоядрен синтез, над който се работи.

Разработчикът на ITER, Югозападният институт по физика, направи изявление във вторник. Компонентите в камерата на ITER с форма на поничка TOKAMAK, „надхвърлят проектните характеристики и са готови за масово производство“. Тези части трябва да издържат на изгарящ газ, известен като плазма, стигащ температури до 150 милиона градуса по Целзий.

Резултатът е оценен като „значителен пробив след хиляди експерименти и 18 години упорита работа“ и като още един пример за това, че Китай „изпълнява ангажиментите си към ITER“, според Чен Джимин, водещ учен в института.

54 от 440-те панела, необходими за реактора, се произвеждат от Китай, един от седемте участници в проекта ITER. 

Всички заедно ще съставляват така наречената „първа стена“ на ITER – жизненоважен компонент. Създаден е, за да предпазва вътрешността на реактора, като поглъща по-голямата част от радиацията и топлината от плазмата.

Панелите са изработени от слоеве берилий, медна сплав и неръждаема стомана. Имат размери от 1 на 1.5 метра. Трябва да издържат на топлинно натоварване от 4.7 мегавата на квадратен метър.

За сравнение, слънчевата радиация, която попада върху Земята, е около 0.001 мегавата на квадратен метър. Това е топлината, която усещаме върху тялото си, докато стоим под слънцето на екватора през лятото по средата на деня

Генералният директор на ITER Пиетро Барабаски.

Той заяви, че ще са необходими „изключителни инженерни усилия, за да се разработят приемливи решения“ за отстраняване на топлинен товар.

Товар, който е 4700 пъти по-голям от познатото количество слънчева радиация.

Има и друго условия за издръжливостта на панелите Необходимо е панелите да се справят с 30 хиляди плазмени импулса през целия 20-годишен живот на ITER. Температурите от над 100 млн. Градуса по Целзий не са такъв проблем, защото повърхността на първата стена няма да се нагрява до повече от няколкостотин градуса.

Плазмата се задържа в силно магнитно поле и няма да докосва стената директно.

Комбинирането на многото слоеве на панела – особено на тези, изработени от берилий и медна сплав – е било най-трудната стъпка в процеса на разработване. При грешка материалите могат да се разтопят и да попаднат в плазмата. Имало е много неуспешни опити, докато се намери правилния подход за лазерно заваряване. 

Неутроните, генерирани от термоядрения синтез, също се спират или забавят от първата стена на реактора.

Панелите от Китай са изключително важни, тъй като именно те са предназначени за формиране на граничната повърхност за определяне на границата на плазмата.

Барабаски

Първата партида панели, освен от Китай, се разработва от ЕС и Русия. Около половината от панелите ще се направят в рамките на Европейския съюз. Те трябва да издържат на топлинно натоварване от 2 мегавата на квадрат. 

Миналата година е завършен пълномащабен прототип, който е тестван и чака одобрение за производство.

Реакторът на ITER, разположен в Южна Франция, се изгражда и с помощта на Индия, Япония, Южна Корея и САЩ. Очаква се да започне да създава плазма през 2025 г. и в крайна сметка да се състои от около един милион компонента.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини