fbpx
5 C
София

Тества се метод за лекуване на коронавируса без изкуствена вентилация на белите дробове

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Методиката, използвана днес за предотвратяване образуването на тромби, ще помага за лекуването на острата белодробна недостатъчност. По този начин ще се намали търсенето на апаратите за командно дишане и ще се намали броя на жертвите от COVID-19. Клиничните тестове се провеждат в три американски болници и в случай на успех новата методика ще започне да се прилага масово.

Учените от Масачузетския технологичен институт и Колорадския университет в Денвър предложиха медицинска методика, която помага на пациентите заразени от новия коронавирус и получили остра дихателна недостатъчност. Подходът се базира факта, че новият коронавирус предизвиква разтройство в съсирването на кръвта, което води до проблеми с дишането.

Според изследователите, с този проблем може да се справи протеин, известен като тъканен плазминогенен активатор. Към днешен ден той се използва за предотвратяване образуването на тромби при пациентите, преживяли сърдечен пристъп или инсулт. Но той може и да намали риска от появата на микротромби в кръвоносните съдове на белите дробове.

Експериментите с животни, проведени още преди 20 години показваха, че този препарат наистина помага при белодробната недостатъчност. Но ефективността на тъканния плазминогенен активатор досега не бе проверявана на хора, понеже проблемът почти изцяло се решава с помощта на съвременните апарати за изкуствена вентилация на белите дробове.

Но в условия на пандемия от новия коронавирус недостигът на апарати за командно дишане е огромен. Освен това тяхното използване не помага на всички пациенти. Ето защо се наложи учените да се завърнат към старата идея.

Експерименталното лечение на новия коронавирус с помощта на тъканен плазминогенен активатор се провежда в три болници на САЩ. Това лечение се използва само за пациентите, на които никакво друго лечение не помага. Препаратът се вкарва в организма по два начина – венозно или капково в дихателните пътища.

Ако методът се окаже успешен, то той може да започне да се прилага масово, понеже на практика всяка болница има тъканен плазминогенен активатор


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини