Тества се метод за лекуване на коронавируса без изкуствена вентилация на белите дробове

4
2075

Методиката, използвана днес за предотвратяване образуването на тромби, ще помага за лекуването на острата белодробна недостатъчност. По този начин ще се намали търсенето на апаратите за командно дишане и ще се намали броя на жертвите от COVID-19. Клиничните тестове се провеждат в три американски болници и в случай на успех новата методика ще започне да се прилага масово.

Учените от Масачузетския технологичен институт и Колорадския университет в Денвър предложиха медицинска методика, която помага на пациентите заразени от новия коронавирус и получили остра дихателна недостатъчност. Подходът се базира факта, че новият коронавирус предизвиква разтройство в съсирването на кръвта, което води до проблеми с дишането.

Според изследователите, с този проблем може да се справи протеин, известен като тъканен плазминогенен активатор. Към днешен ден той се използва за предотвратяване образуването на тромби при пациентите, преживяли сърдечен пристъп или инсулт. Но той може и да намали риска от появата на микротромби в кръвоносните съдове на белите дробове.

Експериментите с животни, проведени още преди 20 години показваха, че този препарат наистина помага при белодробната недостатъчност. Но ефективността на тъканния плазминогенен активатор досега не бе проверявана на хора, понеже проблемът почти изцяло се решава с помощта на съвременните апарати за изкуствена вентилация на белите дробове.

Но в условия на пандемия от новия коронавирус недостигът на апарати за командно дишане е огромен. Освен това тяхното използване не помага на всички пациенти. Ето защо се наложи учените да се завърнат към старата идея.

Експерименталното лечение на новия коронавирус с помощта на тъканен плазминогенен активатор се провежда в три болници на САЩ. Това лечение се използва само за пациентите, на които никакво друго лечение не помага. Препаратът се вкарва в организма по два начина – венозно или капково в дихателните пътища.

Ако методът се окаже успешен, то той може да започне да се прилага масово, понеже на практика всяка болница има тъканен плазминогенен активатор

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dzen
dzen

преди няколко дни в обедните новини на nova-тв пуснаха репортаж за успешно лечение на пневмония от короната с хидроксихлорин. резултатите – 100% успешно излекувани. у нас – нито един специалист не продума нищо по този повод. след още няколко дни пуснаха репортаж от франция за успешно експериментално лечение с други медикаменти. у нас – пак ни вопъл, ни стон по въпроса. отдавна се говори и за успешно лечение на пневмония с лекарство срещу ревматоиден артрит. у нас, както винаги, ни вопъл, ни стон! има лекари, които твърдят, че лекарства на хининова основа помагат при лечението на короната. а у нас… Виж още »

Иван
Иван

Мдам, що ли не вземат теб да назначат да бориш епидемията – изглежда май си най-наясно. Дънинг-Крюгер…

Всичко е бизнес на фарма-мафията, брат!
Всичко е бизнес на фарма-мафията, брат!

Аз до сега не съм чувал за пневмония, при която трябва пациентът да се слага на изкуствено дишане. Ама ако му изпишеш две опаковди депо-сулфамид и една аналгин-хинин за 5 лева общо, кажеш му да пие топъл чай и го пратиш у дома да се лекува, къде е далаверата? Друго си е да му обясниш, че е на умиране, да го хакнеш принудително на система за обдишване, която буквално ебава майката на белия дроб за няколко дни, след като му напоравиш дробовете на парцал, да му назначиш процедури с „тъканен плазминогенен активатор“ и накрая да го изпишеш с разбито здраве… Виж още »

Сfghj
Сfghj

„Аз до сега не съм чувал за пневмония, при която трябва пациентът да се слага на изкуствено дишане.“
Ами, дай Боже да не ти се налага, да видиш на живо как изглежда..