Google, Facebook и Microsoft Corp. са трите най-големи лобисти срещу усилията на Европейския съюз по налагане на регулации, които целят да ограничат властта на компаниите, предава Reuters. Данните са посочени в доклад на две организации, борещи се срещу монополите и лобистките кръгове на Стария континент – Corporate Europe Observatory и LobbyControl.

Резултатите от тяхното изследване посочва, че именно американските технологични гиганти са изместили от челото на лобистите в ЕС фармацевтичния сектор, финансовия и химическия сектор и големите петролни компании, които досега са доминирали тук.

Докладът се основава на данните, публикувани от Европейския регистър за прозрачност (EU Transparency Register) и обхваща 612 компании, групи и асоциации, които са похарчили в последната година €97 милиона за лобизъм. Водещи в този списък са Google с €5.75 милиона, следвани от Facebook (€5.5 милиона), Microsoft с €5.25 милиона, Apple (€3.5 милиона), Huawei (€3.0 милиона) и Amazon (€2.75 милиона).

„Надигащата се лобистка мощ на големите технологични компании и на дигиталната индустрия като цяло е отражение на огромната и все по-нарастваща роля на тези организации в обществото. Това е нещо, което си струва да бъде отбелязано и представлява причина за притеснение, че платформите могат да използват тази си сила за налагане на гласа си – на фона на критичните и противоречащи им гласове – в дебата относно това как да бъдат конструирани новите правила за дигиталните платформи“, пишат авторите на доклада.

От Google и Huawei заявяват, че те спазват установените правила и редовно подават информация за лобистките им практики към регистъра. „Европейският съюз са били и остават важен акционер за Microsoft. Опитваме се да сме конструктивен и прозрачен партньор пред европейските законотворци“, споделят в писмо до Reuters от Microsoft. Apple, Facebook и Amazon са отказали коментар за новинарската агенция.

Докладът обръща внимание не само на самите компании, но и на европейските институции, като освен бизнес асоциации и търговски организации и тинк танкове, за целите на IT гигантите лобират политически партии – твърдение, което от ЕК отричат категорично. „Комисията е открита за среща с всеки, който желае да говори с нас. Комисията досега не е и никога няма да контролира кой иска среща, нито пък колко често го прави. Не е и работа на Комисията да обяснява или коментира лобистките стратегии на различните компании и представители на конкретни интереси“, споделя в имейл до Reuters представител на Комисията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари