fbpx
-0.8 C
София

Технологични тенденции, които трябва да умрат през 2020

Най-четени

През последното десетилетие видяхме неща, за които ако ни разказваха, никога не бихме повярвали. Няма да изпадаме в изброяването им – достатъчно е просто да погледнете някоя от последните класации за най-големи изобретения и повратни моменти на изминалите десет години, и сами ще разберете за какво идва реч.

Много от тези моменти бяха еднократни – излязоха, замисълът зад тях беше гениален, хората им се възхитиха и дотам. Останаха потънали в прах и забвение. Други обаче създадоха тенденции и цели течения около себе си – някои от които много важни, за да бъде технологичния свят такъв, какъвто го познаваме днес. Други бяха ужасни. Именно последните ще разгледаме в тази статия.

Тук искаме да споменем, че цитираните неща като начало са добри идеи, но твърде голямото им застъпване до болезнена баналност ни отегчава и ги прави стресови фактори за повечето интернет потребители. Сред тях са: устройства, които не могат да бъдат надстроени, технологии за наблюдение, които не можете да избегнете, задължителни актуализации, правила, задължителни абонаментни за всичко, масов рекламен спам и много други. И за това се надяваме както това прекрасно десетилетие вече е част от миналото, същото да се случи и с тези любими на корпорациите и ужасяващи потребителите трендове в ИТ света.

Поставяме опаковката над съдържанието

Спомняте ли си клавиатурата на MacBook Pro, която не можеше да се справи с едничкото нещо, за което е предназначена? Клавиатура, която започваше да трака, клавишите ѝ да отслабват и засичат, а потребителите да изпадат в нервен срив, защото не могат да свършат работата си? Нещо, което се пренесе дори в новия и доста скъп MacBook Pro 16 инча. Или как Apple премахна кошчето от MacBook, после го добави, после го премахна отново и сега пак е там? Или MacBook с един USB порт, който служи за зареждане и свързване на външно устройство? Тоест не можете да използвате мишка, USB флаш памет или друга периферия, докато зареждате лаптопа, просто защото портът е един?

И не ни карайте да започваме с унищожаването на 3,5 мм. аудио жак в iPhone, което в последствие направиха и всички останали производители на смартфони.

Абонаменти за всичко?

Днес, ако сте киноман и искате да следите всички нови интересни филми и сериали, е необходимо да имате абонамент за поне 6 различни услуги – Netflix, HBO, Hulu, Amazon Prime Video, Disney Plus и каквото още се сетите. Същото важи и за стрийминга на музика – една платформа предлага наистина високо качество, но има ограничен каталог и не разполага с достатъчно добри алгоритми за персонализирани плейлисти, друга предлага богат асортимент, но качеството не е толкова високо и няма ексклузивни албуми и съдържание, а трета няма дори това, но все пак е услуга за музика…?

А Случвало ли ви се е да търсите важен документ, книга, програма или нещо друго в интернет и единствения източник, в който успеете да ги намерите, да ги съхранява на външен хостинг на файлове, който от своя страна изисква да се абонирате за него или да изтеглите файла с ниска скорост, в най-добрия случай?

Или пък какво ще кажете за Creative Cloud на Adobe, който създателите на съдържание с едни от най-мощните инструменти, могат да използват за съхраняване на своите проекти, но на баснословни цени?

Защо се чувстваме жертви?

Почти всяко полезно и смислено приложение в маркетите на App Store и Google Play за специфична дейност е платено или дори се предлага с абонамент. Напоследък всяка една компания се опитва да бръкне в джоба на потребителя за какво ли не и по възможност даже с абонамент. Това няма как да остане незабелязано и да не раздразни хората по света. Надяваме се компаниите да спрат да бъдат толкова центрирани около печалбата, при това гарантираната, дългосрочна печалба и да обърнат повече внимание на реалното задоволяване на нуждите на потребителя. Почти всички ИТ компании на Силициевата долина работят с едни от най-добрите маркетолози и анализатори в света, така че за тях със сигурност не е трудно да познават потребителските нужди. Разбира се, съвсем умишлено те биват покривани с всевъзможни абонаментни услуги, за които хората да бъдат карани да плащат.

Продават се недовършени технологии

Вземете например Samsung: в бързината си да пуснат на пазара сгъваем телефон, те пропуснаха да се уверят, че устройството е достатъчно издържливо и надеждно, и така по-рано през годината представиха първата версия на Galaxy Fold, която заради недомислица в сгъващата панта, се наложи да бъде изтеглена и да се направи модел ревизия. Днес устройството дори използва пластмасов екран, тъй като индустрията все още не е готова да произвежда „сгъваемо стъкло“. Или десетки „убийци на Android“, които видяхме през годината, представляващи базирани на услугите на Google алтернативни версии на операционната система, които претендират, че са поверителни и по-приятелски настроени към потребителите, но в същото време са мъртво родени поради крайната си орязаност и непознаване на желанията на хората?

Какво ще кажете за Apple AirPower – универсалното безжично зарядно на Apple за всичко, което така и до ден днешен не е готово и на широката общественост не е представен дори прототип? Apple вдигна толкова шум около неговото създаване, че забрави, че от инженерна гледна точка устройствата все още не са готови да се зареждат от едно и също зарядно, всички едновременно, каквато е концепцията на стандартизираното зарядно.

За това имаме една молба към технологичните компании: Моля спестете ни и шума и биенето в гърдите около продукти, които са благозвучни, но знаете, че никога няма да можете да направите или че ще са ви необходими твърде много средства и разработки, които в близко бъдеще са нереализируеми. Разбираме, че научно-техническия прогрес се води именно от такива разработки, които сами по себе си са нефункционални, но могат да вдъхновят някого да направи нещо велико… Но в повечето случаи виждаме брилянтни идеи за продукти, които обаче се комерсиализират и опошляват толкова бързо, че вече не остава нищо от първоначалния им блясък. За тях бързо се надува шум, хайп и суматоха, а в крайна сметка се оказват практически безполезни или в повечето случаи невъзможни за производство.

Електрическите тротинетки

Това може би ви изненадва. Ние сме фенове на тротинетките – дават ни шанс да пътуваме на открито, макар и в градска среда, да избегнем задръстванията, да стигнем безопасно, да се забавляваме. Проблемът с тях не е технологията или идеята – те са прекрасни. Проблемът е, че те наводняват улиците на градовете, недоброжелателни граждани започват да ги рушат, хвърлят, чупят, дори засукват в реки, отводнителни канали, в езера, само и само, за да се отърват от тях. Тротинетките все още са незаконни във Великобритания, но в много части на САЩ те са се превърнали в проклятие: блокират тротоарите, попадат изхвърлени навсякъде и причиняват всевъзможни проблеми на пешеходците и местните власти.

Тук ще кажете: Какво по дяволите трябва да значи това? Не е ли вината в несъвестните граждани, които ги унищожават? Не е. Проблемът е, че компаниите, които стоят зад тях са „разрушителни“, често технологично неосигурени и със съмнителна законност. Ако електрически тротинетки се предлагат във вашия град, то следната история със сигурност не ви е непозната: компания, предлагаща подобни услуги се появява от нищото, наводнява улиците и очаква светът да плати за разчистването на тяхната бъркотия. Това е нещо като стратегията на Facebook да навлезе бързо и да разбие статуквото, но приета твърде буквално. Компаниите стоящи зад тротинетките, често не хаят за тяхното добро съхранение, правилно позициониране и стратегическо предлагане, а просто търсят бърза печалба с висока ликвидност и минимизирана инвестиция.

Ще бъде жалко, ако лошите бизнес практики разваят идеята на тротинетките – ако целия този вандализъм не се случваше с тях, те биха могли да бъдат една доста по-добра алтернатива за придвижване в града от пътуване с личен автомобил или такси.

Facebook във вашия дом

Малко неща ни карат да се чувстваме по-несигурни от това. Какво може да се обърка при една домашна смарт камера свързана с Facebook, освен абсолютно всичко?

Компанията наскоро представи своята концепция Facebook Portal Mini, която по същество представлява дигитален личен асистент. Това устройство е досущ като конкурентните продукти на Google – Google Home и Google Nest и Alexa на Amazon – домашни асистенти, най-често използвани през брандирани таблети, към които свързвате всичките ви домашни високотехнологични устройства – смарт лампи, ключалки, камери, умни високоговорители и други, за да управлявате през едно устройство и да се възползвате от изкуствения интелект. Според нас това е зловещо.

Разбира се, всички лични цифрови асистенти са зловещи. Ноо конкурентите на Facebook не прекараха последното десетилетие, демонстрирайки пълното си пренебрежение към личния живот и неприкосновеност на хората. Колко пъти сме чували хора на висши позиции в социалната мрежа да се извиняват, че не са спазили обичайните си високи стандарти за поверителност и обещават да се справят по-добре след поредния скандал с поверителността или теч на потребителски данни?

Facebook Portal

Какво точно ще бъде Facebook Portal? Не е трудно да се досетите. От компанията ще обещаят, че няма да послушват и наблюдават никого без неговото разрешение, а след това при инцидент или теч на данни ще стане ясно, че Facebook са шпионирали и подслушвали милиони хора по целия свят, които са имали неблагоразумието да им доверят личните си живот и пространство. Точно както социалната мрежа продължава да записва и монетизира данните за местоположението на потребителите дори когато те са отказали да споделят местоположението си с Facebook в настройките на приложението. След това от компанията ще се извинят, ще кажат, че не са успели да спазят най-високите си стандарти за безопасност и ще обещаят, че това няма да се повтаря и в бъдеще ще бъдат по-добри. И така до следващата хайка.

Да очаквате от Facebook да не продава и анализира записите от камерите на умните устройства във вашите домове и аудио записите е като да очаквате кучето ви да не налети на чиния с колбаси, които сте оставили на масата. О, със сигурност то ще покаже онези големи, миловидни тъжни очи, когато се приберете у дома, но това не променя факта, че е изяло вечерята ви.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Boocho
Boocho
1 година

… и от безсмислени статии.

напротив
напротив
Отговор на  Boocho
1 година

Точно това е една от малкото смислени статии, които не съдържат прикрита платена реклама, а назовават нещата с истинските им имена. За което мога само да поздравя автора и!

д-р Събева
д-р Събева
1 година

Определено в най-скоро време тенденции калдатата да публикува безсмислени и/или жълти материали.
Също материали с много правописни грешки…

Нови ревюта

Подобни новини