Технологията и роботите на Magnomatics 60 пъти ускоряват сглобяването на вятърните турбини

1
586

Британската компания Magnomatics започва роботизация на производствения процес, с помощта на която многократно ще се ускори производството на вятърни генератори за морските и наземни вятърни електроцентрали. Новата технология ROBOMAG дава възможност за отказ от ръчното поставяне на необходимите над 200 магнита. Поставянето и финото позициониране на магнитите вече изцяло ще се извършва от роботи, като времето за поставянето на един магнит се намалява от един час на 55 секунди.

Уеб изданието The Engineer съобщи, че стандартната процедура за сглобяване на вятърните турбини изисква изключително внимателното поставяне на 204 големи магнита, като всеки от тях тежи около 18 кг. Независимо от уменията и придобитите навици на специалистите, процесът е с продължителност не по-малко от около един час. За предприятията, които работят върху големи енергийни проекти тези повтарящи се цикли отнемат седмици и месеци. Magnamitcs заменя хората с роботи, които лесно се обслужват, не се уморяват и не грешат.

Освен повишаване скоростта на сглобяването, новата технология не изисква използването на специализирани комплекти инструменти, което намалява себестойността на производството на всеки генератор. Системата е универсална – всеки ROBOMAG се програмира отделно в зависимост от размера и типа на вятърния генератор.

Роботите вече започнаха да сглобяват и да разглобяват тестови образци на роторите. Според създателите на новата технология, през следващите няколко години техните роботи ще намалят човешкия труд, понеже технологията ROBOMAG съвсем лесно се конфигурира за конкретните процеси в сега съществуващите заводи.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари