fbpx
16.2 C
София

Технологията на YunBo за прихващане на движенията работи само с помощта на смартфон

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Китайският стартъп YunBo Technology представи напълно функционална система за създаване на компютърни модели без да се налага използването на маркери и допълнително оборудване. Технологията прехвърля човешките движения във виртуалния свят с помощта на камерата на смартфона и алгоритми, използващи дълбоко машинно обучение. Стартиращата компания възнамерява да използва своята система за създаването на виртуални идоли – популярни в азиатските страни артисти, които съществуват единствено в Глобалната мрежа и във виртуална среда.

Сега съществуващите системи за прихващане на движенията се делят на два основни типа: инерционни и оптични. При първия вариант е необходимо потребителят да носи няколко сензора, които регистрират движението на тялото и дават възможност за създаването на триизмерни изображения след обработка на получената информация. Оптичният метод се използва в специални студия и изисква скъпо допълнително оборудване. И двете системи изискват значителни разходи – както немалки суми, така и много време за заснемане на човешките движения. YunBo предлага на всички да се откажат от тези досега използвани системи и вместо тях да се използва тяхната универсална платформа.

Платформата на YunBo не изисква носенето на инерционни датчици или маркери. Снимките, направени с помощта на обикновените камери на смартфона, се анализират от алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които съвсем точно определят физическите данни на героя и възпроизвеждат всички негови действия, включително изражението на лицето и движението на пръстите на ръцете. Самият процес на дигитализация отнема едва 30 секунди, а работата на изкуствения интелект – 5 минути.

Наскоро YunBo започна да работи като самостоятелен доставчик на виртуални идоли и вече има над десет хиляди потребители. Засега платформата е безплатна, понеже стартиращата компания събира различните отзиви на потребителите и усъвършенства своите алгоритми с елементи на изкуствен интелект. През следващата година китайският стартъп ще започне да предоставя своите услуги за разработка на компютърни модели и на други компании.

„В бъдеще ние ще разработваме много повече виртуални идоли и ще ги предоставяне на стрийм платформите, излъчващи в реално време. Планираме да подберем няколко виртуални идола, които с течение на времето ще се обучават и променят в зависимост от отзивите на потребителите. Те ще провеждат и публични мероприятия в реално време“ – заявиха представители на компанията.

Китайската стартираща компания допълва, че съвременните компании харчат по над $150 хиляди за създаване на един клип и над $3 милиона за създаването на пълноценен концерт с участието на виртуални идоли. Освен това, досега създаването на подобни компютърни персонажи бе значително по-скъпо от използването на човек-артист. Asia Nikkei съобщава, че този вид развлечение постепенно излиза извън рамките на субкултурите и вече се използва от големите китайски гиганти, включително Tencent, ByteDance и iQiyi .


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини