Технологията Smartsense осигурява навигация и в затворени помещения

0
25

Въпреки че не са напълно прецизни, повечето GPS устройства интегрирани в нашите мобилни джаджи (както, разбира се, и самостоятелните GPS приемници) ни вършат сравнително добра работа. Нито едно от тях, обаче, не може да ни осигури навигация на затворено място, извън обсега на сателитите. Учени от немския институт Фраунхофер са на път да променят това.

Учените в момента усъвършенстват технология наречена Smartsense, която представлява сензор за смартфони, осигуряващ прецизна навигация дори в затворени помещения и то без да използва GPS. Макар че все още не е напълно развита, технологията би имала доста обещаващи приложения – например, упътване на посетители на големи търговски центрове.

Smartsense работи с помоща на два сензора, които функционират в тандем. Единият от сензорите регистрира скоростта, с която се движи потребителят, а другият сензор следи движението през естественото магнитно поле на Земята. Когато двата сензора работят заедно, те доставят прецизни данни за местоположението на избран от нас обект, дори той да е на закрито.

Въпреки прецизността си, обаче, телефонът, който използва Smartsense, не може да осигурява навигация в една сграда ако не разполага с информация за нея. Този проблем обаче може лесно да намери решение: големите търговски центрове биха могли да осигуряват карти през мобилните си приложения или чрез QR кодове, които посетителите им могат да сканират още на влизане.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари