Технология за разпознаване на лица сметна политици за престъпници

6
969

Активисти демонстрираха на Amazon защо не са прави.

Спомняте ли си Rekognition, AI системата на Google за визуално разпознаване? Около нея се разшумя наскоро, когато стана ясно, че Amazon я продават на полицейските управления в Щатите. През май, правозащитни организации излязоха с открито писно, с което призоваваха Amazon да спре да я продава на силовите агенции, тъй като тя може съвсем успешно да се използва като инструмент за преследване и тормоз и доближава държавата до тоталитарно състояние. Технологията съвсем не е безгрешна и това допълнително може да доведе до немислими последици. Доказаха го от Американския съюз за граждански права (American Civil Liberties Union, ACLU).

Организацията съпоставила две бази данни – едната с 25 000 снимки от ареста на престъпници и друга съдържаща 535 снимки на американския Конгрес. Те били вкарани в системата на Rekognition, която посочила 28 от законотворците като престъпници. „Грешните засичания са непропорционално спрямо другите, снимки на хора с различен цвят от белия кожа, в това число шест члена на „Конгресната черна коалиция“, сред които и легендата в борбата за човешки права и член на републиканската партия Джон Луис“, обясняват ACLU, които призовават американските конгресмени да се присъединят към коалицията за налагане на мораториум над използването на технологията от органите на реда. Освен това, добавят те, 40% от тези грешни засичания са именно на хора с различен цвят на кожата, докато в самия Конгрес те съставляват едва 20% от всички представители.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Правилно е сметнало! Явно, това е първият наистина интелигентен ИИ.

много греши системата
много греши системата

„Opгaнизaциятa cъпocтaвилa двe бaзи дaнни – eднaтa c 25 000 cнимĸи oт apecтa нa пpecтъпници и дpyгa cъдъpжaщa 535 cнимĸи нa aмepиĸaнcĸия Koнгpec. Te били вĸapaни в cиcтeмaтa нa Rеkоgnіtіоn, ĸoятo пocoчилa 28 oт зaĸoнoтвopцитe ĸaтo пpecтъпници.“

Цели 507 престъпници е пропуснала да разпознае, за нищо не става…

YourMaster
YourMaster

Аматьори! Да пуснат една такава система за разпознаване и в българския парламент. После щяха да се похвалят със завидна точност от 100% или 240 бройки.

250
250

Петър Дънов
До 2040 година черната раса напълно ще изчезне.

Расисткото ИИ го има
остава
кой е начина за черна депопулация ?

биологичен вирус които да чете ДНК маркера за цвета на кожата ;
ако си бял вируса се саморазрушава,
ако си черен вируса се размножава.

rochke
rochke

Пешо, колко такива дивотии ги е говорил в неговия култ.
Може и церната раса да изчезне като я умешат с белата, зълтата, червена и кафявата

_nib_
_nib_

Всичко е точно.
Няма грешка.
Престъпници ,,облякани“ във власт.