Microsoft ще добави вградена директно в операционната система технология за следене погледа на потребителя. Новата технология ще даде възможност на потребителите със специфични заболявания, които не могат да използват клавиатурата и мишката, да използват системата.

Функционалността Eye Control работи с помощта на външни устройства от типа на Tobii Eye Tracker 4C. Поддръжката на това устройство е разработена съвместно от Microsoft и Tobii, като скоро ще се появи поддръжката и на моделите Tobii Dynavox PCEye Mini, PCEye Plus, EyeMobile Plus. В момента се провеждат бета тестовете на Eye Control в ОС Windows 10 и тестерите от Windows Insider започнаха да получават достъп до нея. Възможно е стартирането на приложения чрез краткотрайно задържане на погледа върху техните иконки, а за въвеждането на текстове може да се използва екранната клавиатура на Windows 10, като изборът на буква става чрез поглед върху клавиша.

Microsoft започна да работи в това направление през 2014 година. Тогава бе създадена управляемата с поглед инвалидна количка EyeGaze Wheelchair. Сега технологията е усъвършенствана и ще бъде вградена в ОС Windows 10. Не се знае кога ще приключат тестовете, но новата функционалност няма да се появи в голямото есенно обновяване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари