fbpx
5 C
София

Технология за четене на мисли предвижда терористични атаки

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Тероризмът – основна заплаха за цялото човечество, взела връх в страховете и безпокойството на хората през последното десетилетие. Технологиите – най-развиващата се индустрия за същото това последно десетилетие. Възможно ли е иновационните продукти на бъдещето да стигнат такъв напредък, че да са способни да съхранят човечеството от най-сериозната заплаха за момента – тероризма?

Студенти и професори от Северозападния университет в щата Илинойс направиха щателно проучване в тази насока. Изводът и резултатите, до които достигат, са способни да всеят нова надежда за едно по-мирно бъдеще. Младите изследователи смеят да твърдят, че технология за четене на мисли е способна да предвиди терористични атаки.

За провеждането на експеримента участват създателите на технологията и техни протежета – студенти от Северозападния университет в щата Илинойс. Младите учени е трябвало да планират евентуално „нападение”, което пък уникалната технология да предвиди. Информацията за намисленото била получена посредством наблюдението върху пътя на P300 вълните в мозъка. Тези вълни представляват къси електрически модели в мозъчната кора и се зараждат, когато в съзнанието на човек се появи информация от особена значимост и причиняваща силно чувство за вина.

Учените успяват да уловят само данни за намерение за своебразно нападение. Въпреки това екипът от специалистите на Северозападния университет в щата Илинойс е твърде убеден, че подобен прогрес е повече от изключителен. Ако усъвършенстват технологията си за четене на мисли, редица бъдещи терористични атаки ще бъдат предвидени и своевременно отблъснати.

В хода на проведения експеримент на студентите им са били прикрепени електроди, които да отразяват картината на монитор. Учените са изброявали големи градове от типа на Ню Йорк, Бостън, Феникс, Чикаго и Хюстън. На монитора на всеки един от студентите, който чувал името на града, в който възнамерява да извърши „нападение”, се появявали огромен брой P300 вълни. От 12 общо 10 опита завършили с успех – т.е. преподавателите разкривали „намеренията” на студентите си.

В доклада за тестването на технологията за четене на мисли изследователите от Северозападния университет записват, че ефективността на иновационния им продукт се равнява на приблизително 83%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини